От Агенцията за бежанците ще сезират прокуратурата заради кмета на община Ковачевци Васил Станимиров и няколко общински съветници, съобщи БНТ. Сигналът е за предизвикване на конфликт на ксенофобска и расистка основа.

Още по темата
През първия учебен ден кметът се противопостави на това децата на бежанците да учат в училището в Калище. Същият ден Общинският съвет в града поиска до 30 септември имигрантите да напуснат Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци, където са настанени.

В становище на агенцията заради случая в с. Калище са казва, че записването на децата е съобразно местоживеенето и свободните места.

Отбелязва се още, че изборът на конкретно училище не се определя от МОН.

Вчера просветният министър Румяна Коларов съобщи, че децата на бежанците може да посещават учебни занятия в Земен или в София.

До 15 септември са записани 35 деца в различни общински училища - 66 ОУ, 132 и 85 СОУ в София и ОУ "Кирил и Методий" - с. Калище, се казва още в съобщението на агенцията.

Социален работник в центъра за настаняване в Ковачевци е разговарял през август с директорката на училището в с. Калище Виолета Михайлова във връзка със записването на децата на бежанци.

През същия месец тя е посетила центъра и се е запознала с тях. Децата не са записани през август поради липса на дежурен учител. През първата седмица на септември директорката лично е посетила центъра и е донесла необходимите за записване в училище заявления, се посочва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase