Снимка: архив Булфото

Грешно е да се върнат тези деца, защото няма къде да отидат. Така главният мюфтия Мустафа Хаджи коментира пред БНР напрежението в Ковачевци. Местното население там се вдигна преди дни на бунт срещу възможността 12 деца на бежанци от Сомалия и Афганистан да учат с техните деца в местното училище.

Според Мустафа Хаджи бунтът на хората е резултат от дейността на някои партии, които се опитват да извлекат предизборни дивиденти. „Тези хора са избягали от войната. Когато осъждаме насилието, трябва да покажем, че подкрепяме тези хора, които са избягали от насилието“, каза още главният мюфтия.

Още по темата
Той попита задочно как ще реагираме, ако има подобно отношение спрямо наши младежи в Европа. Според Мустафа Хаджи децата на бежанците трябва да бъдат настанени някъде, да бъдат интегрирани и да станат добри граждани на България.

Главният мюфтия потвърди, че в момента тече проверка по информациите за нелегални ислямски пансиони у нас. Миналата седмица репортаж на Нова телевизия разказа, че в приютите децата се обучават безплатно на Корана. „Изпратихме писмо до районните мюфтии и чакаме отговор от тях. Трудно ми е да кажа кой има интерес от тези неща“, каза Мустафа Хаджи.

Според него цялото българско общество е слабо религиозно, включително и мюсюлманите. „Въобще не може да става дума за радикален ислям“, каза той.

„Ислямът не приема убийството и насилието като средство за решаване на проблеми“, каза Мустафа Хаджи. В края на миналата седмица главно мюфтийство излезе с декларация, с която осъди действията на „Ислямска държава“.  Мюфтията обясни, че според Корана, ако човек убие една душа, убива цял свят и обратно, ако спаси един човек, означава,че е спасил целия свят. „Убийството не може да бъде средство за налагане на каквато и да е идеология, още по-малко ислямската“, каза още той.

Мустафа Хаджи изрази съжаление, че в съвременното общество има хора, които не подбират средствата, за да се  домогнат до власт и пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase