Митрополит Йоан. Снимка: архив Булфото
fallback

Необходимо е да се помисли сериозно как младите хора да преминават през обучение, преди да сключат брак, каза днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности.

Варненският митрополит смята, че чрез предварителната подготовка на бъдещите съпрузи могат да се намалят разводите у нас, както и случаите на съвместно съжителство без брак, предаде БТА.

Според него младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Именно църквата може да им помогне много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно.

По думите на владиката през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170.

Митрополит Йоан посочи още, че църквата категорично е против гейбраковете и не може да подкрепи подобни идеи.

Той допълни, че тя е особено загрижена за младото поколение. Позицията на владиката е, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение, но все още няма политическа воля за това.

В дискусията, която се проведе в рамките на Седмицата на православната книга във Варна, участваха и представители на българската, руската Църква и на различни обществени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

Като дойде Места на власт ( т.е. Ердоган ) ще ви стане мехлем. Ще забравите че сте християни ( ако пишешти те тук са въобще българи ).А като ви пуснат един милион радикалисти през турската граница и напълно ще се успокоите !

29

Атакист

преди 9 години

Този свят е загубен. 99,8% от хората са недостойни.Почти всички са заразени с демони. Виждам ги в аурите им. Хората действително не разбират тайнството на брака.Но не е само това. Цялата среда е подвластна на силите на тъмнината.Дяволът влиза в хората чрез медиите, филмите, интернет, музиката, и изобщо цялата среда на обществото.А никой дори не разбира че това е така.Няма и противодействие, защото хората не го осъзнават.Той има интерес от това и хората ще нападат всеки който опита да го промени

28

до 33

преди 9 години

Дали Дякона е измислица или не,нека всеки сам прецени!Аман от партийни секретари,които проповядват ТЯХНАТА ЕДИНСТВЕНА ИСТИНА!Въпроса е,какво общо има Левски с таинството на брака!?!?!?

fallback