Снимка: архив, БулФото

Дебатите по въпросите на сигурността у нас винаги са оцветени по партиен начин, заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред БНР.

Той коментира документа "Визия 2020", като каза, че реакциите по него са показали поляризацията на българското общество.

Още по темата
Според бившия министър има риск за страната ни от кризата в Украйна, но той не бива да се преувеличава.

„Русия няма да води война срещу България. Русия има достатъчно привърженици в България, които с удоволствие биха продали българските интереси за сметка на Путин. Но за България има рискове – от юг "Ислямската държава" в Сирия и Ирак, кръвопролитията в Украйна, всичко това са нестабилности. Това трябва да кара българските политици да мислят по-геополитически и много внимателно да боравят с думите“, подчерта той.

Според Бойко Ноев при връщането си от срещата на високо равнище в Уелс президентът Росен Плевнелиев трябва да свика Консултативния съвет по национална сигурност, за да информира лидерите на политическите сили с цел да няма „слухове и измишльотини“.

На тезата "няма да дам пари за армията, защото няма", изказана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Ноев отговори, че пари ще има, ако се ограничи сивата икономика и се реформират сфери като здравепазването.

По думите му Българската армия трябва да бъде финансирана достатъчно." Тя е със старо въоръжение. Военнослужещите работят и живеят в лоши условия. Два процента от брутния вътрешен продукт не са толкова много средства", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase