Снимка: БТА
fallback

Таксиметрови шофьори в столицата са обучени допълнително за оказване на първа долекарска помощ, ако се натъкнат на инциденти.

Шофьорите с напълно оборудвани коли получиха своите сертификати и специализирано оборудване днес.

Обучението им е в рамките на съвместния проект на БЧК и сдружение "Клуб активна сигурност" - "Активна грижа", съобщи председателят на Българския Червен кръст /БЧК/ Христо Григоров.

Целта е в случай на инцидент шофьорите да могат да запазят жизнените функции на пострадалите, докато на място дойде професионален медицински екип, защото първите, които са свидетели на катастрофите са именно те.

"Един такъв таксиметров шофьор трябва първо да провери дали пострадалият има пулс, дали диша, като най-важното е да обезпечи терена и да се обади на тел.112", обясни председателят на БЧК Христо Григоров.

Таксиметровите коли са оборудвани със специални "аптечки" с различни консумативи. На предното стъкло
на колите на обучените шофьори е залепен отличителен знак - червен кръст.

Обучените шофьори не са парамедици, уточни Григоров.

По думите му проектът не е конкуренция на екипите, оказващи спешна медицинска помощ, а допълва усилията на държавата в тази област.

Той ще продължи 4 месеца, а идеята е да се обучат общо 100 таксиметрови шофьори.

След края на проекта ще се водят разговори с различни институции, за да продължи инициативата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

браво

преди 9 години

Браво на съвестните таксиметрови шофьори. Има много хора които звънят на 112 и имат по-скоро нужда от транспорта, колкото от специализираната помощ на шекар на място. В такива случаи безвъзмрздната помощ на таксиметровите шофьори ще е от полза, а линейките ще могат да се концентрират върху наистина спешните случаи.

17

Gog

преди 9 години

За разлика от други медии, днес.бг са пропуснали да ни информират, че г-н Стефан Софиянски е в основата на "Клуб активна сигурност". Този виден крадец на нашето съвремие явно има доста въображение в намирането на нови схеми...

16

Пара Медик

преди 9 години

Че то ние Бакшишовците сме открили помпата за апарата за кръвно налягане.

fallback