Снимка: Булфото, архив
fallback

Туристическият сезон изглежда противоречиво заради метеорологичните условия. И през август се оказа, че има дъждовни уикенди, а това предпостави голяма част от българските туристи да се пренасочат към Егейско море и Северна Гърция, също така към Турция и част към Италия, казва пред "Монитор" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Според него нашето Черноморие загуби родните туристи и в момента само около 20 на сто от почиващите на родния бряг са българи.

Това е един от най-слабите показатели на туризма ни. Неприятният факт не е свързан само с времето, има много предпоставки, които доведоха до това положение, смята Байков.

Туризмът ни се развива стихийно и бездействието в определени посоки доведе до това, че почиващите българи, а и голяма част от чуждестранните гости, избират нашето море само защото е на по-ниска цена, твърди той.

Според него за съжаление страната ни се асоциира с етикета бюджетно ориентирана дестинация и в този смисъл си гарантираме един поток от туристи, които са в най-ниския ценови клас. Това се отнася за почиващите от Източна Европа, от Русия, Украйна, Беларус, както и от Средна Европа.

Туристите от пазарите, които генерират най-големите туристически потоци - Германия, Великобритания, Франция и скандинавските страни, в голяма степен търсят продукт, който е свързан със значително по-високо качество, допълва Байков.

Рекламни трикове за евтино море в последната минута ни удрят в джоба с нереално скъпи предложения, акцентира на първа страница "Новинар".

В много от случаите обявите за "промоции" при записване в последния момент се оказват по-скъпи от стандартните предложения, обявени по-рано, установява проверка на вестника. Най-чести са предложенията за "евтини" резервации в последната минута в курортите Свети Влас, Елените, Слънчев бряг, Созопол. В някои от случаите промоциите са минимални и офертата last minute се различава с 1-2 лв. от първоначално обявената цена за целия престой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Личен пример

преди 9 години

Няма как да убедиш българина да почива в България, при положение, че президентът Росен Плевнелиев предпочита да отмаря в имението си в Гърция.

83

анонимен

преди 9 години

Язък за хубавата отсечка на Тракия.Да беше диверсифицирал поне една отсечка за газ от Гърция или Турция.

82

Анонимен

преди 9 години

Българското Черноморие буди в мен само носталгия от това как един малък рай ,бе превърнат в ***.

fallback