Снимка: ЦИК
fallback

От днес на сайта на Централната избирателна комисия заработи информационна система, чрез която всеки може да провери дали присъства в подписката на някоя партия или коалиция, участващи в изборите на 5 октомври.

Подобно на европейските избори и сега проверката става с ЕГН, но новото е, че се изисква персонален идентификационен номер (ПИК), който се получава чрез въвеждане на три имена и електронна поща. На електронната поща се получава комбинация от цифри и букви, с която се завършва проверката.

Ето това е адресът, на който може да се направи тази проверка.

Ако гражданите открият злоупотреба с личните си данни в полза на някоя политическа партия или коалиция, могат да подадат жалба към прокуратурата или Комисията за защита на лични данни.

При предложената аналогична услуга по време на кампанията за европейските избори на 25 май бяха открити стотици злоупотреби с откраднати лични данни на хора, които твърдяха, че не са се подписвали за дадената партия. По тези случаи все още наказани няма, тъй като е трудно да се докаже кой точно е злоупотребил с данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

До АнонименИ ти си ми умен като игумен. Ако цик ти няма егн кой изготвя списъците за гласуване.. Ееее ама големи ***

9

а това какво е?!?

преди 9 години

Името не съвпада с данните от Национална база данни "Население";Значи ли, че аз не съществувам?

8

Анонимен

преди 9 години

да бе да, крадът лични данни:)Не си проверявайте егнто, да може пак разни пръдни като атака да се намърдат

fallback