Снимка: архив Булфото

С рядък случай, който се среща при 0,01 на сто от родилките, се справиха успешно лекарите в Майчин дом. Те спасиха живота и матката на жена, която след раждането е задържала плацентата в организма седем дена, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Младата жена родила мъртъв плод в общинска болница в провинцията. При раждането пъпната връв се скъсала и плацентата не падала. Лекарите предприели консервативно поведение на изчакване и не премахнали плацентата, тъй като се съмнявали, че тя е срасната към матката. Нямало и обилно кървене, каквото се наблюдава обикновено в такива случаи.

Още по темата
На третия ден от престоя на младата жена в болницата се появили данни за вътрематочна инфекция и лекарите поискали помощ от изп. директор на „Майчин дом” проф. Златков.

Той взел решение жената да бъде преведена в университетската болница. Веднага е свикана лекарска комисия, на която се оформили две становища на специалистите. Първото било да се махне матката поради висок риск от обилно кървене на фона на септичното състояние на жената. Второто - да се направи опит за изваждане на плацентата оперативно по вагинален път с риск от перфорация и обилно кървене.

С трудната задача за изваждането на задържаната вече 168 часа плацента се заема националният консултант по АГ проф. Ангел Димитров, който извършва операцията успешно. „Много трудно и на части вадихме плацентата близо час, за щастие без нито едно от споменатите рискове за усложнение и без да се налага кръвопреливане”, разказа проф. Димитров.

По литературни данни такива случаи в медицината се срещат в 0,01% от ражданията и обикновено завършват с голяма кръвозагуба и премахване на матката. Дискутират се различни консервативни методи на поведение, но всеки случай е индивидуален и няма общо приета практика, допълни той.

Обикновено подобни проблематични случаи се решават веднага след раждането поради риск за живота на жената и подобни случаи с толкова дълго задържана плацента са единични в медицинската практика.

Предполагаемата причина за конкретния случай са прекараните два аборта от пациентката и вероятната вътрематочна инфекция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase