АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото
fallback

Следващото правителство ще одобрява договора с „Уестингхаус“ за строителство на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, уточняват от правителствената информационна служба.

Съобщението на кабинета в оставка е във връзка с публикации и коментари в медиите, според които на специална среща в Българския енергиен холдинг ще бъде подписано споразумението между американската компания и представители от атомната централа.

Oще по темата
На последното си заседание вчера правителството в оставка е приело решение, с което одобрява доклада на енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка със сключване на акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в това число на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред.

Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, уточняват от правителствения пресцентър.

Изпълнителният директор АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов също отрече да има подписан договор с „Уестингхаус” за новия блок.

Преди два дни шефът на американската компания Дани Родерик се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на разговорите той е изразил опасения от забавяне на проекта за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност независимо от политическия цикъл.

Впоследствие той поясни, че тепърва предстои представянето на проекта на американската компания за седми блок в ядрената ни централа пред Народното събрание.

По думите на Родерик постигнатите договорки досега не обвързват с нищо България, защото е нужна още около една година за задълбочен анализ, преди да бъде изготвено крайното предложение, в което да бъдат включени цените – за изграждането и на произведената енергия.

Вече е ясна първоначалната цена на новата ядрена мощност – около 5 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Асен Генов

преди 9 години

Господа американци, май нещо забравихте да плащате дължимото към нас. Ако не платите до една седмица ще започнем да протестираме и срещу вас!

18

цеко

преди 9 години

Ако нашите управници решат 7 блок на АЕЦ Козлодуй да го правят янките то те са за обесване. В света няма построен още такъв тип работещ реактор. Най големите майстори в ядрената енергетика са руснаците и французите.Първата АЕЦ в света е построена в град Обнинск СССР през 1954 г и ряботи до 29 април 2002 година.

17

Енергетик

преди 9 години

Да речем. че вярвам на обявените цифри.По силата на какво логика $5 млрд. за 1 ЕБ (един енергоблок) е по-изгодно от 6 млрд. евро за 2 ЕБ?Никой не казва нищо по въпроса как точно новия ЕБ ще се впише в настоящата инфраструктура на АЕЦ-а? Мислите, че руснака на драго сърце ще предостави достъп до технологии,документация и какво ли още не на американците? Накрая да не си правим чистак бърсак нова АЕЦ? Щото има известна разлика м/у това да правиш само ЕБ и цяла централа ;)

fallback