Бойко Пенков. Снимка: архив, БулФото
fallback

Зам.-министърът на здравеопазването в оставка д-р Бойко Пенков предупреди, че през декември няма да има заплати за работещите в здравната система, ако не се направи актуализация на бюджета.

„От 1 август може да се ограничи дейността на болничните заведения с 30-32% до 106-107 милиона лева месечно, за да се избегне кризата заради липсата на средства“, посочи той пред БНР.

Oще по темата
По думите му това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, едно- или двумесечни листове за изчакващите планови операции и изследвания.

„Ще се разтегли плановият прием“, обясни той. Според Пенков засега има средства, но ресурсът е ограничен.

В момента се обсъжда вариант от специалистите има ли законова възможност да се вземе безлихвен заем от държавата.

„Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент. Това не е правено никога. Всякакви варианти има, които са варианти на отчаянието“, допълни зам.-министърът.

Според него законодателството трябваше да се промени, защото в последните 8-9 години са се прокарвали различни групови или корпоративни интереси „на парче“ и институцията НЗОК е осакатена като възможности.

Тя е превърната от една активна институция, която трябва да защитава интересите на хората в пасивен плащач, смята председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

мики

преди 9 години

а докога във частнгите болници ще искаат да направиш дарение въпреки че имаш направление?.?...

12

доктор охи

преди 9 години

НЗОК ДА СПРЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД.

11

алкап

преди 9 години

кой ви бие да внасяте пари у банки и да мизерствате години наред за смехната лихва и после пароците ги няма -те на тва са вика ТЪПАТЪПА НАР

fallback