fallback

Натискът за ранно пенсиониране е силен, защото хората не вярват на пенсионната система. Причината за това е, че в нея липсва предвидимост заради честата смяна на посоката от страна на политиците. Това прави така, че липсва предвидимост и хората не могат да знаят колко трябва да работят до получаване на право на пенсия.

Такова мнение изрази бившият социален министър Иван Нейков в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

Използването на ранното пенсиониране като коз в предизборните борби вече играе лоша шега на пенсионерите. Причината е, че заради по-големия брой пенсионери ръстът на пенсиите става доста труден.

„През следващите поне пет години пенсиите ще растат с не повече от 2 до три на сто процента годишно“, изчислява експертът.

„В пенсията хората виждат един от доходите, които са им необходими“, обясни Нейков. Затова много хора се стремят да се пенсионират по-рано и докато са здрави, да намерят работа, с която да генерират по-голям доход. Така те си гарантират някакви доходи, смята Нейков.

Въпреки актуализацията на бюджета на НЗОК здравната каса ще влезе в следващата година с дефицит, смята експертът.

“На всички е ясно, че до края на годината и създаването на новия бюджет всичко ще се оправдава с липсата на пари”, посочи Нейков и добави, че с парите от актуализацията на бюджета на НЗОК вероятно ще започнат да се плащат най-закъснелите плащания, а разходите, които се правят в момента, най-вероятно ще трябва да бъдат покрити с новия бюджет.

Според него замразяването на пенсионната реформа е довела до увеличаване на броя на пенсионерите, „което автоматично означава увеличаване на разходите не само за тази година, а за десетилетия напред“.
Въпреки всички проблеми в бюджета обаче според Нейков на този етап няма заплаха за пенсионерите и бюджета на НОИ. Причината е, че моделите на финансиране са различни – докато в НЗОК не може да се прогнозира колко хора ще имат нужда от лечение, в НОИ с голяма степен може да се предвидят пенсионните плащания.

„Парите за пенсии ги има – може пенсиите да са малки, но парите за тях ги има“, посочи Нейков.

Цялото интервю с Иван Нейков може да видите на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

дебел депутат

преди 9 години

пенсиите са 150 лв на месец какво не му харесвате на тия пари, а социалната пенсия-хората без нужния стаж е цели 100 лв на месец и сега умуваме дали аджаба да ви вдигнем тая европейска пенсия с цели 3 лв или да не вдигнем,това е въпроса.

7

Многодетни майки?

преди 9 години

Кои се пенсионират като такива?Да ни уведомят, колко са на брой тези жени, чийто трудов стаж е изграден само от отпуски по майчинство? Към кои етноси принадлежат тези жени - да се посочи в проценти!А децата на тези жени - колко от тях са завършили висше образование (има ли изобщо такива сред тях),колко са със средно и колко са с основно образование? Колко от децата им нямат дори основно?Колко от тях са неграмотни?Та да знаем, като плащаме на някои само за да раждат, какво получаваме насреща?

6

Анонимен

преди 9 години

Тоя Нейков говори пълни дивотии. Хората не искат ранно пенсиониране, както твърди Нейков, а искат да се пенсионират на нормални години. Ранното пенсиониране означава пенсиониране на 40-45-50 години, а така се пенсионират фуражките и някои други. Какво означазва мъжете да се пенсионират на 65 при средна продължителност на живота при мъжете от 69 години? Това е късно пенсиониране, а не ранно, както лъже Нейков. Трябва ли да искаме подобно пенсиониране?

fallback