Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Болничните листове ще се представят в Националния осигурителен институт по електронен път, което ще скъси сроковете за изплащане на обезщетения. Това реши правителството в оставка на последното си заседание преди изпълнителната власт да бъде поета от служебен кабинет.

Според приетата днес наредба от началото на следващата година данните, съдържащи се в издадените болнични листове и решенията по обжалването им, ще се извършва по електронен път чрез уеб услуги, предоставяни от НОИ.

Данните, с изключение на съдържащите се в експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, ще се подават от лекуващите лекари лично или чрез лечебните заведения, в които осъществяват дейност, както и от лекарските консултативни комисии – чрез лечебните заведения, към които са създадени.

За работодателите ще отпадне необходимостта от посещение на място в териториалните поделения на НОИ, за да предоставят болничните листове на осигурените от тях лица. Ще отпаднат и разходите за отпечатване и разпространяване на бланките на болнични листове.

С друго постановление по бюджета на Министерството на отбраната се отпускат допълнителни 2 млн. лв. за разплащане на неотложни разходи за дейността на Военномедицинската академия.

Кабинетът предостави по бюджетите на общини още 945 045 лв. Парите са предвидени са в централния бюджет и с тях се покрива дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации (895 520 лв.), пътните разходи на правоимащи болни (36 458 лв.), командироването на експерти от ТЕЛК от друга община за освидетелстване на лица (13 067 лв.).

На заседанието днес правителството в оставка одобри и промени в Наредбата за цените на лекарствените продукти. Целта е да се защитят правата на пациентите, като се гарантира, че лекарствата няма да поскъпват неколкократно в рамките на една година.

Основното изменение е свързано със срока за подаване на декларация за извършване на проверка за съответствие на цената на лекарствения продукт с най-ниската цена в референтните държави-членки, както и на срока за подаване на заявление за промяна на утвърдената цена. От шестмесечен, този срок става 12-месечен.

Изключение ще има при лекарствените продукти, които имат патентна защита и обикновено са с най-висока цена. При тях липсва естествената пазарна регулация на цената и административната й регулация чрез извършване на по-честа проверка - на шестмесечен период, според министрите е оправдана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

И електронно ще си кръшкамДокато не си оправят законите

9

Анонимен

преди 9 години

,,синдикатите,, да кажат защо не пишем молби за отпуск преди да бъде изготвен ,,графика,, за отпускитеКарат ни да пишем ,,молби,, за нещо спуснато от гореОтпускът е право на работника,а не задължениеАз ще ползвам фалшиви болнични тогаваКолко му е да се науча да кръшкам,щом работодателят ,,законно,, ми изземва правото на отпуск,когато ми е необходимоЧорбаджии

8

факт

преди 9 години

С тия ,,графици,, за ползване на отпуските се увеличиха ,,болничните,,

fallback