Снимка: Булфото, архив
fallback

Липсата на мобилни камери по пътищата у нас е една от причините за увеличаването на загиналите при катастрофи от началото на годината, обяви пред „Дарик радио“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

Той отчете, че в последните 4-5 години е регистрирано драстично намаления на броя на загиналите по пътищата, но от началото на настоящата има сериозно увеличение на фаталните случаи. Така например само в последните 3 дни от изминалата седмица – от петък до неделя, при катастрофи загинаха 14 души.

"Поради слабото използване на камери по пътищата на страната за първи път от няколко години броят на жертвите вследствие на автомобилни катастрофи драстично се е увеличил“, посочи Стратиев. По думите му мобилните камери на пътя трябва отново да влязат в действие, защото по този начин се подобрява културата на шофиране на водачите.

Oще по темата
"Излизаха депутати, които казваха, че мобилните камери са незаконни, тъй като имаше едно решение на ВАС, което ограничи твърде много тяхната ефективност. Една камера, когато е в автоматичен режим, установява много нарушения“, добави Стратиев.

"Откъм техническите средства сме страшно изостанали", отчете експертът по пътна безопасност и изрази мнение, че ако има повече такива, ще има и по-малко жертви на пътищата.

Тези камери ще освободят полицейски състав, който може да влезе към малките населени места и второкласните пътища, посочи Стратиев.

Според данни от последните няколко години близо 50% от катастрофите стават заради превишена скорост, около 10-11 процента - заради неправоспосбни водачи, около 15% -  заради неправилно изпреварване, и около 5% са загиналите заради употреба на алкохол на водачите.

"Напоследък се предприемат мерки за увеличаване на наказанията на хората, които са предизвикали нарушения на пътя. Тези мерки за едно нарушение трябва да са по-сериозни и задължително този, който е извършил нарушение, трябва да си изтърпи наказанието. Към момента едва половината от нарушителите изтърпяват наказанието си по една или друга причина, т.е. те не усещат превенцията на закона", посочи Алекси Стратиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 9 години

Камерите трябва да са в главите на шофьорите! Нямам думи с които да опиша хулиганщината по пътищата!

88

aaa

преди 9 години

Крайно време е да се въведат за всяка кола задължителни видеорегистратори и всеки шофьор, който констатира нередност да предаде записа в КАТ. И глоби, глоби, наказания, отнемане на шоф. книжки.

87

Анонимен

преди 9 години

камерите нямат отношение към инцидентите на пътя. Причините са 2: неспазване на правилата и нужната дистанция и практически излишните КАТ-аджии, които не си вършат работата. Те и сега могат да ползват моб.камери, но трябва да те гонят и пак могат да те глобят. Но "чичко катаджия" не иска да работи. На него му дай да виси някъде край пътя и да прави къде-къде по-опасното да излиза на пътя и да размахва палката. КАТ-аджиите към РПУ-тата.

fallback