Снимка: БТА

Пациенти в спешно състояние от страната ще може да се транспортират до столичната болница "Лозенец" с хеликоптер, съобщи пред журналисти директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов.

Хеликоптерът е напълно оборудван за оказване на спешна помощ, а услугата е резултат на пилотен проект на Министерството на здравеопазването.

Подписан е договор с авиопревозвача "Хели ер", според който хеликоптерът ще се използва за 8 летателни часа, каза директорът на компанията Георги Спасов. Компанията дарява на МЗ други 15 летателни часа, предаде БТА.

Договорът е подписан до края на годината и е на стойност 20 хиляди лева, съобщи министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева, която присъства на демонстрацията по транспортиране на пациент.

Тя обясни, че след преценка на състоянието на пациента лекарите ще подават сигнал на определен телефонен номер за нуждата от хеликоптер. Транспортирането засега ще се извършва само през деня.

Проектът е част от концепцията за развитието на спешната помощ, допълни Андреева. Тя изрази надежда, че следващата година ще се направи анализ на предоставяната услуга и след това ще се обяви обществена поръчка за следващ период.

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 7 години

Всъщност новината е,че лица от контингента с достъп до лечение до правителствена болница по специалната наредба отново ще ползват допълнителна привилегия за лечение. Този транспорт с хеликоптер няма да е достъпен за обикновен човек без власт. Едва ли спешен случай с някой беден човек без власт от Казичане ще го возят с хеликоптер до болница лозенец.Такъв хеликоптер трябва да има-и да вози пациентите до Пирогов, а не до болницата за привилигировани.Отдавна болница Лозенец трябваше да бъде закрита, и да се открие болница със статут на градска болница(същия статут-като първа градска болни

1

az tam

преди 7 години

Хубаво, ама да познаем ли още сега за КОИ пациенти ще е, щом е за правителствена болница ...