Снимка: НИМ
fallback

Сребърен, богато орнаментиран, напрестолен кръст беше получен като дарение за Националния исторически музей /НИМ/. Кръстът е открит при изкопни работи в района между Петрич и Сандански.

Кръстът вероятно е част от свещената утвар от средновековна българска църква, разрушена при османската инвазия. Инкрустираната дървена част е богато украсена /чрез фина дърворезба/ с образи на светци.

По качество на дърворезбата кръстът се нарежда до прочутия Рафаилов кръст от Рилския манастир. Но той е рожба на по-късна епоха.

Дареният напрестолен кръст е ценно попълнение на колекцията от църковно изкуство на музея и скоро ще бъде изложен в експозицията, посветена на Българската автокефална Архиепископия в Охрид /1018 -1767 г./, която ще бъде открита в НИМ на 1 октомври т.г. в рамките на отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Нине и присно

преди 9 години

Напрестолен кръст. А де го престолът, на който се е служило? Де е великолепната църква, в която е бил този разкошен кръст? Само в сърцата на оцелелите се е съхранявала вярата. Дедите ни са минали през страшни изпитания, за да я опазят. Нека и ние в дни на трудности да бъдем достойни християни и българи.

4

Анонимен

преди 9 години

Какво велелепие! Изтръпвам, като си помисля за трагичните събития, които са заровили такава реликва в земята. Какво сме били, какво сме станали!

3

AntiTurk

преди 9 години

"...разрушена при османската инвазия..."Не може да бъде!Турците винаги са ни обичали и не са ни причиниявали никога злини!Я колко добре сме си живели по времето на османското им присъствие!И изобщо не са искали да ни илямизират, ама никак!...

fallback