Снимка: Булфото, архив

Коалиция между ГЕРБ и БСП е може би единственият вариант да се успокои обществото поне за известно време, смята социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев.

Още по темата
„Една такава широка коалиция може за известно време да даде нужното спокойствие на страната, защото обществото ни е много дълбоко разделено и който и от двата фланга, ляв или десен, да надделее, ще продължи разделението в обществото“, коментира той по БНР.

Според него обаче каква ще е конфигурацията и какви биха били коалициите е много трудно да се каже отсега.

„Въпросът е не кой с кого, а кой какви политики може да проведе, всеки трябва да направи програмата си и план-график и да е ясно какво обещава и какво изпълнява“, заяви социологът.

В последните дни на правителството Васил Тончев припомни, че на кабинета „Орешарски“ му беше трудно от самото начало, защото не успя да тръгне и да стъпи на здрави основи.

„В един парламент, като има разпределение 120 към 120 опозиция и управляващи, няма как да има стабилна подкрепа за един кабинет, за да прави той реформи и да провежда, когато се налага, непопулярни политики и така всичко се отложи във времето. Въпреки това бяха направени някои стъпки в правилна посока и то главно в социалната сфера, но си беше ясно, че този кабинет и този парламент не може да издържи пълен мандат, имаше нужда от нови избори и успокояване на обстановката“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase