Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ със сигурност ще участва във властта след предсрочните избори на 5 октомври, прогнозира политологът Димитър Ганев от Института "Иван Хаджийски" пред БНР.

Според него обаче има два въпроса, на които никой не може да отговори в момента - с кого ще управлява ГЕРБ и дали Бойко Борисов ще бъде министър-председател. Ганев допусна, че вторият въпрос може да бъде поставен като условие от евентуалния коалиционен партньор на партията на Борисов.

Още по темата
Според политолога се наблюдава прегрупиране на силите в няколко посоки и през последните дни виждаме специфично единодействие между ГЕРБ и ДПС.

„Но това, че позициите им съвпадат по определени въпроси, далеч не трябва да ни говори, че трябва да очакваме коалиция между ГЕРБ и ДПС“, уточни той.

Ганев смята, че ако ГЕРБ и Реформаторският блок успеят да спечелят над 121 депутати в следващото Народно събрание, то това ще е управляващата коалиция.

"Все още не сме видели коалиционната култура на г-н Борисов, тъй като той управляваше сам, но смятам, че в крайна сметка може да се прояви известна гъвкавост", коментира той.

Политологът не изключи и възможността в рамките на следващия парламент да има няколко управленски формата.

По отношение на казуса с КТБ Димитър Ганев коментира, че доверието в БНБ в момента е на кота нула и ще са необходими години, за да може институцията да си върне загубеното.

По думите му от няколко години сме в процес, при който една по една институциите губят доверие и започват да страдат от сериозна липса на легитимност, а БНБ беше една от малкото институции, които все още се ползваха с някакво доверие.

Според него информацията, с която разполагаме, не дава основание да говорим с категоричност каквото и да е, тъй като всяка информация от БНБ впоследствие бива опровергавана от прокуратурата или друга институция.

Ганев отхвърли възможността ситуацията с КТБ да е резултат от нечий сценарий.

„На фона на този хаос в държавата нито един политически или икономически субект не може да се движи по определен сценарий, тъй като положението се мени буквално с минути. Така че да се говори за сценарий, зад който стои един човек или организация, на този етап звучи несериозно“, каза политологът и допълни, че са намесени твърде много субекти с разнопосочни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase