Снимка: архив, БулФото

От септември милион и половина болни ще останат без лекарства за домашно лечение, прогнозират представители на четирите национално представени пациентски организации.

Те изразиха тревога, че в актуализацията на бюджета на НЗОК, гласувана днес от комисии в НС, не са предвидени средства за лекарства за домашно лечение, които би трябвало да са в размер на 96 млн. лв.

Още по темата
Здравната каса няма да има възможност от септември да плаща на аптеките за лекарства за домашно лечение, които от своя страна няма да могат да се разплащат с дистрибуторите, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БТА.

По думите му възможно е малки аптеки да фалират или да спрат да работят със Здравната каса. Костов обясни, че пациентите ще се насочат към големите аптеки, но и там няма да могат да получат лекарствата си, защото аптеките имат лимит за обслужени рецепти, а и лекарствата ще се изчерпват бързо.

Пациентските организации настояват актуализацията на бюджета на Касата да бъде с 328 млн. лева, а не с 225 млн. и допълниха, че не са предвидени средства и за медицински изделия.

Те изразиха изненадата си, че държавата ще се опита да осигури милиарди за решаване на ситуацията около Корпоративна търговска банка, но няма 100 млн. лв. за здравеопазване.

От пациентските организации изразиха мнение, че политиците си купуват предизборно спокойствие, давайки 200 млн. лв. на болниците и туширайки евентуални лекарски протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase