Снимка: Reuters, архив

Няма реална опасност от зараза с Хепатит А по морето във връзка с наводненията от последните седмици, увери проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, цитирана от Радио „Фокус“. По думите й слуховете за заразяване и риск от „болестта на мръсните ръце“ са силно преувеличени.

Както Dnes.bg писа вчера, проф. Красимир Антонов, завеждащ Отделение по хепатология в столичната болница "Св.Иван Рилски", заяви, че след последното наводнение във варненския кв. "Аспарухово",  мръсни води са се влели в морето и има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А.

Националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести категорично отхвърли тези твърдения. "Няма никакъв риск за развитие на по-интензивно разпространение на Хепатит А във връзка с наводненията. Морето не представлява опасност в това отношение, защото дори и при наличие на замърсяване, там разреждането е толкова голямо, че морската вода не може да бъде причина за разпространение на Хепатит А“, обясни тя.

Проф. Кожухарова посочи, че епидемиологичната практика в света показва, че до момента не са наблюдавани взривове от заболяването след наводнения или други бедствия.

Това са категоричните данни от САЩ, които преди години преживяха тежки наводнения. След водните бедствия в Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия от средата на май също няма регистрирани взривове от Хепатит А“, допълни националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Тя препоръча да се спазват стриктно хигиенните изисквания като миене на ръцете, използване на чиста храна, както и чистото й приготвяне, защото всяка година има случаи на заразяване с Хепатит А, независимо дали има наводнение, или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase