Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА
fallback

Определено имаме установени злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система. От вчера се провежда разследване в тази посока, призна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Oще по темата
Имало е атака през интернет и мобилните телефони, като са разпращани SMS-и, които да обезпокоят хората, включително и на случаен принцип, като целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той.

Вътрешният министър подчерта, че това е изключително тежко престъпление и че тези, които са се ангажирали с тази дейност, ще понесат тежка наказателна отговорност.

Той увери, че няма причини, за да има опасения от дестабилизация на банковата система, както и че държавата разполага с ресурси и инструменти да реагира.

Според него всички трябва да са много внимателни в говоренето, когато става дума за банковата система.

Относно КТБ Йовчев уточни, че няма наблюдения да е имало целенасочена атака за дестабилизация на банката.

„Провел съм консултации и разговори както с представители на банката, така и с представители на БНБ. Тази сутрин и с министъра на финансите, главния прокурор, председателя на ДАНС, включително при президента имахме среща. Това, което мога да кажа, е, че се затвърждава моето убеждение към момента, че банковата система е стабилна, не само това, по-стабилна е от повечето в Европейския съюз, че имаме достатъчно ресурси и се демонстрира решителност в тази посока – не само да гарантира финансоват астабилност, но и да се търси отговорност“, заяви Йовчев.

 

Той призна, ча също има средства в ПИБ.

„Аз съм клиент на ПИБ, не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, но са съизмерими с моята заплата. Това мога да кажа“, обясни вътрешният министър.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback