Новият игумен на манастира. Снимка: Dnes.bg

Архимандрит Симон е новият игумен на Бачкавския манастир. Той замени на поста епископ Борис, чието име беше забъркано в сексскандал.

Решението е взето от Светия синод, според който 44-годишния архимандрит Симон е успял да се докаже като добър стопанин за времето, в което временно е бил на поста.

"Да съм игумен, това най-вече е огромно задължение и отговорност, защото в момента съм на 44 години. 22 години от живота ми са минали в този манастир и така както всеки желае да се случва добро в дома му, така и аз това искам за манастира", заяви пред Dnes.bg новият игумен.

По обед в неделя архимандрит Симон беше въдворен като игумен от русенския митрополит Наум.

Вярващи и туристи посрещат с радост новината, защото забележителностите в манастира вече са достъпни за всеки. Разрешено е и снимането в двора на обителта и е преустановена порочната практика да се взимат пари от посетители.

"Не беше приятно отвън да има мерцедеси за по 100 хиляди лева и се надяваме сега това да се промени”, сподели Илия Иванов, който беше дошъл със семейството си в Бачковския манастир в неделния ден.

"Впечатлена съм от неговата ерудиция, много начетен и както каза, че познава всяко кътче от манистира, това значи, че той ще бъде добър стопанин", смята 56-годишната Стефка Коева от Пловдив, която също приветства новия игумен.

Новият стопанин на Бачковския манастир заяви, че се захваща с реставрацията на Чудотворната икона на Света Богородица, възстановяване на стенописите и пускането в интернет на изданията от бачковската библиотека.
 
"Ще се стремим тази света обител да възвърне онова достойно място, което е имала, защото в историческите хроники Бачковският манастир е бил известен без радио и телевизия в целия свят и тук са идвали търговци от всички краища на света, за да вземат благословение от нашата Чудотворна икона", каза още игумен Симон.

В Бачковския манастир се помолиха и за жертвите на потопа във Варна.

"Това бедствие е изпитание за всички нас, защото сме разделени икономически, политически, социално, погазихме всички християнски ценности и едно такова изпитание би ни сплотило, за да загърбим всички наши различия от какъвто и да е характер", допълни още новият игумен.

Друг приоритет на архимандрит Симон е да привлече млади монаси, защото в момента от всички 10 божии служители, едва трима са на възраст под 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase