Снимка: архив Булфото

Българската православна църква се обръща с призив към държавните и общински институции с призив планираният за 21 юни гей парад да бъде анулиран. Това става ясно от изявление на Църквата до медиите.

От Българската патриаршия определят "София прайд 2014" като "поход на възгорделия се грях". 

Освен самият парад от БПЦ настояват и съпътстващите го изложбени и други прояви да бъдат отменени поради тяхната "противоестествена и безнравствена същност".

"Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси. "Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните? Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот? Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?", се пита в изявлението на Светия синод.

В изявлението на Светия синод са използвани и цитати от Светото писание. В един от тях се казва, че жадувайки за вечно спасение, ние трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. "Затова Светият синод не може да одобри провеждането на събития в центъра на Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие", категорични са от Църквата.

"Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото "Против правилата". Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество", се посочва в изявлението на Синода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase