Снимка: Dnes.bg

Правителството одобри увеличението на социалната пенсия за старост. От 1 юли 2014 година тя се увеличава с 2,7% и става от 110 лв. на 113 лв., съобщават от пресслужбата на кабинета.

Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

Увеличението на социалната пенсия за старост е със същия процент, с който от 1 юли 2014 г. се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 година.

Преди ден на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори не успяха да вземат единодушно решение по предложението да бъде увеличен размерът на социалната пенсия за старост и така решението премина в ръцете на правителството.

Министерството на труда и работодателите защитиха предложението за увеличение, против него беше само КНСБ. Синдикатът настоява за увеличаване на социалната пенсия по старост с над 3%.

Още новини от света на икономиката и политиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase