Снимка: Булфото, архив
fallback

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

На този ден живите се молят за отишлите си от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите, сочи църквата.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

dipv

преди 9 години

"И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години. Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение.Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хил

17

Анонимен

преди 9 години

Според Библията след смъртта тялото отива в гроба, Божият Дух който оживява човека се прибира при Бога, а душата на човека-мисли, спомени, мечти изчезва, остава единствено записа за човека в небесните книги. По този запис хората ще бъдат възкресени - тези , които са вярвали в Христос ще възкръснат при неговото скорошно Второ Пришествие, а които не са вярвали хиляда години по-късно за съд.

16

dipv

преди 9 години

"Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък."Това е чисто езическо поверие и няма нищо общо с Библията. Исус Христос в Йоан 11 глава каза: "Нашият приятел Лазар заспа; но Аз отивам да го събудя. Затова учениците Му рекоха: Господи, ако е заспал, ще оздравее.Но Исус бе говорил за смъртта му; а те мислеха, че говори за почиване в сън."(Йоан 11:11-13)

fallback