Снимка: архив, Булфото

Министерството на здравеопазването чака отговор до утре от мобилния оператор "Виваком" за възможностите за възстановяване на тел. 150. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БТА. Много от държавите са запазили подобен местен номер за спешни повиквания, като тел. 112 също ще работи, допълни той.

Още по темата
Д-р Пенков коментира декларация на Асоциацията на работещите в спешната помощ, в която се иска отмяна на заповед на министър Таня Андреева. Протестиращите лекари тази сутрин изразиха  безпокойство, че заради тази заповед ще се наложи екипи от страната да дават дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ - София-град.

В декларацията протестиращите заявяват, че са против това командироване на екипи. Според тях никой техен колега няма да предаде лекарите от столичната "Спешна помощ", подали оставки.

Зам.-министърът обясни, че в заповедта на Таня Андреева няма посочени срокове и никакви задължителни елементи.  Тя дава нормативно основание на колегите, ако има нужда, да се подсилят екипите в столицата, при условие че са подсигурили нуждите на градовете, в които работят, поясни д-р Пенков.

Водени са разговори с директори на болници в столицата дали могат да помогнат с екипи. Директорите са предоставили имена на 90 лекари, изразили готовност да дават дежурства в ЦСМП при нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase