Снимка: БТА
fallback

Таня Масалитинова е велика актриса, чието място в театъра ще остане празно завинаги. Това казаха нейни колеги и приятели пред репортери днес на поклонението в църквата "Св. Седмочисленици".

"Изключително светъл, благороден човек, който не таи обида, актриса не само на Народния театър, а на целия български театър, както самата тя подчертаваше в интервюта", каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев. Той припомни изключително широкия диапазон от роли на Таня Масалитинова, приятелството и партньорството й с друга знаменита актриса - Славка Славова, всеотдайността в превъплъщенията им, вникването в дълбочина в съдбите на персонажите.

"Казват, че няма незаменими хора, но има незаменими артисти - Таня Масалитинова е една от тях, винаги ще се чувства отсъствието й от театъра. Със своята изключителна чувствителност и ранимост, тя преживяваше дълбоко конфликтите, които носят героините й, и така създаваше контакта с публиката, в който е магията на театъра", добави Васев.

Една от най-големите фигури в нашия театър и велика актриса нарече Таня Масалитинова актьорът Светослав Пеев. Той припомни забележителната роля на нейното семейство за българския театър - един от основателите му е бащата на актрисата, режисьорът Николай Масалитинов, а Таня беше негов последовател, отстояваше наученото от него - че театърът е вяра и истина. Тя е един от хората, които направиха така, че да има сериозен театър и зрителите да влизат с благоговение в залата, добави Пеев.

Той съжалява, че не е играл с Таня Масалитинова - били са в различни театри, а всички, които са били на сцена с нея, са казвали, че е уникален партньор.

"Таня Масалитинова и Славка Славова са моите майки в театъра", каза композиторът Андрей Дреников. "Таня първа ми подаде ръка - бяха близки с майка ми като стари софиянки съседки. Актрисата ме свърза с големия режисьор Любен Гройс и открихме Клуба на актьора с френската пиеса "Дамите в четвъртък".

Таня донесе пиесата от Франция, преведе я, постановката имаше голям успех. После със Славка ме поканиха за "Театър, любов моя" по Валери Петров в Театър 199 - легендарен спектакъл, за който над 10 години преди представление се чуваше "Повече билети?", припомни музикантът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback