Общ преглед

Един протокол от секционна избирателна комисия в белгийския град Гент може да се превърне в символ на неграмотността на отминалите избори за европейски парламент. За него ни алармира читател на Dnes.bg.

Всичко започва повече от добре в официалния протокол. Имената на председателя на комисията Мартин Асенов, на неговата заместничка Галя Ганчева, на секретаря Айхан Караали и на членовете - Гюлсевер Сали, Виктор Катев, Анка Иванова, Константин Петров и Марияна Асенова, са изписани правилно.

За да започне мъката на попълващия, който видимо не е посещавал часовете по български език. Не е ясно кой е този титан в сферата на родния правопис, но с познанията си би разсмял всеки, ако не беше тъжно.

Още на втората страница, където се попълва броят на избирателите, се е сблъскал с непреодолимата трудност да ги впише словом. Срещу 373 стои "Тридеседседемдесед и три". Любопитното е, че малко по-нагоре срещу същото число има друго записване, макар и задраскано - "Тридеседседемдесе и три". Което показва, че новият "будител" поне се е опитал при втория опит да довърши започнатото, макар и с едно "д" накрая.

При броя на действителните гласове, които според протокола са 369, той обаче е решил да си спести главоболията и в графата просто е написал "шест".

Така де, защо трябва да се мъчи с трицифрени числа? А е видно, че те наистина са му проблем, тъй като срещу 251 виждаме "двеста педесет и едно", а 1120 пък според него се изписва "хилядасто и двадесед"

Някой ще каже, че попълващият има проблем само с числата, но той бърза да ни опровергае. Според него изборите в секцията са протекли в "нормална и спокойна атмосвера".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар