Румен Овчаров. Снимка: архив, БулФото
fallback

Цената на тока вече няколко години се държи по-ниска, отколкото трябва да бъде, а в енергетиката такива неща се плащат със задна дата на много по-висока цена. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в „Лукойл” Румен Овчаров пред bTV.

По думите му „криворазбраният популизъм води до временни конюнктурни печалби“.

Овчаров каза, че задълженията на НЕК са 3.160 млрд. лева и нарастват с по 500-600 млн. годишно заради липсата на работещ реактор в „Белене” и построените по времето на ГЕРБ 1300 мегавата скъпи ВЕИ мощности.

Oще по темата
Според ексминистъра в близките 3-4 месеца управляващите трябва да оптимизират плащанията към ВЕИ-тата, да извършат детайлна проверка дали мощностите отговарят на изискванията, да предоговорят условията на работа с американските електроцентрали и да насочат повече усилия към високотехнологичните комбинирани производства.

С помощта на тези мерки ценовият шок може да бъде избегнат.

Според Овчаров няма нищо драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи законови текстове, които улесняват строителството.

Преди дни Реформаторският блок стигна по съдебен път до документи, според които компания с основен акционер руската „Газпром”, е предложила промени в Закона за енергетиката няколко месеца преди подобни текстове да бъдат внесени от група „червени” депутати. За Овчаров скандалът около текстовете е опит на няколко политически фигури „да покажат, че съществуват”.

Той посочи, че при междуправителствени споразумения за големи проекти като „Южен поток” обикновено държавата поема ангажимент за пълно съдействие, в това число и на равнище нормативни актове.

„Кой би могъл да предложи подобни промени, освен тези, които пряко се занимават с проекта или проблема?”, попита Овчаров.

Според него няма нищо скандално в това, че 22 километра навътре в българските териториални води „Южен поток” ще е извън европейското законодателство. По думите на Овчаров надали ще се намери трета страна, която да иска насред морето да включи свое трасе към газопровода.

Представителят на България в „Лукойл Нефтохим” посочи, че няма правомощия да следи за злоупотреби с монополно положение, като работата му е да контролира обемите на производство, за да се пазят работните места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 години

Абе на кой му трябва ел. енергия? Свещи, газени ламби и борина за Вас, които гласуват за БКП/ДС/ДПС

35

Аз

преди 10 години

Имаше една държава ГДР. Германска ДЕМОКРАТИЧНА република! Вече я няма! Имаше една държава Югославия. На южните СЛАВЯНИ! Вече я няма! Имаше една държава Съветски съюз. Велика и НЕПОБЕДИМА! Вече я няма!Има една държава България . . . . . . .Да благодарим на РОДОЛЮБЦИТЕ Сергей Станишев, Георги Първанов, Волен Сидеров, Меди Доганов и сие . . . . . . .

34

Анонимен

преди 10 години

До Анонименмда,ама тук е Бг и не знам колко петилетки България няма д аполучава и стотинка за превоза на газ /ако се построи южен поток/а р.овч. за лукойл и цената на бензина нищо не казва,за цената на газа -най висока е за България от цяла Европа също НИЩО НЕ КАЗВА....

fallback