Снимка: архив, Reuters
fallback

През следващите 19 месеца българската администрация трябва да покаже чудеса от храброст. До 31 август 2015 г. трябва да усвоим общо 8,7 млрд. лева европейски пари, показват последните данни. В противен случай ги губим, пише "Труд". Това прави по 458 млн. лв. през всеки един от следващите месеци. А в най-добрата засега година за усвояване - 2013 г., българските фирми и учреждения са успявали да похарчат по 336 млн. лева месечно. Първенец засега е програмата "Човешки ресурси", а на опашката е екопрограмата "Околна среда", на която Брюксел спря парите.

В интервюто си за "24 часа" здравният министър д-р Таня Андреева подчерта, че България е сред първите 5 в Европа по достъп до специалист. "Протестът на 15 май ще е във всички европейски страни. Повече ме притеснява изявлението на председателя на БЛС д-р Райчинов относно проверките на Здравната каса в лечебните заведения. От общо 360 лечебни заведения държавата е принципал в 70, от които 10 са в критично финансово състояние. Външен одит - без участието на хора от самите болници - може да спаси тези десет болници, изпаднали пред фалит", обясни министър Андреева.

На 1 юни осем български бойци ще заминат за Турция, за да се включат в състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО. Във военното формирование влизат военни от различни страни на алианса. Тяхната задача е да участват в усилване на противовъздушната отбрана на Турция, уточнява "Труд". Кризата в Украйна принуди ръководството на НАТО да подсили позициите си в Източна Европа. В Румъния бяха изпратени допълнително изтребители и различни бойни единици от НАТО. Българските власти отказват помощ на този етап.

68 дела за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, които са спрени от месеци, може отново да се "отпушат". Това се разбира от тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което има силата на закон, съобщава "Сега". Делата бяха стопирани, след като омбудсманът Константин Пенчев поискаВКС да тълкува дали за конфискация е нужно да има връзка между престъплението, за което е осъден човекът, с искане за отнемане, времето на престъпната дейност и придобитото имущество. Т.е. трябва ли да се доказва, че парите, спечелени от наркотрафик например, са отишли за купуването на точно определен имот, чиято конфискация се иска. Пенчев пита още достатъчно основание ли е да не е установен законен източник на доходите за придобиване на имуществото през проверявания период, за да има основателно предположение, че то е с престъпен произход.

"Новинар" цитира министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който обяви в Раднево, че цената на въглищата от "Мини Марица Изток" ще се покачи. От 75 лв. на 77 лв. ще скочи цената за тон гориво през новия регулаторен период, който започва от 1 юли.

Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че "Холдинг БДЖ" полага усилия за намаляване на разходите. "До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества", обясни Папазов. Според него не може ремонтната дейност на БДЖ да е разпръсната на 12-13 места. Трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко.

"Труд" коментира на вътрешните си страници, че мерките срещу Русия в енергетиката са нереалистични.  Европейският съюз трябва да търси дългосрочна стратегия за преодоляване на газовата зависимост. Русия няма как да бъде изолирана енергийно, най-малкото, защото предстои да бъде подписан дългосрочен договор за износ на газ и петрол от Русия за Китай. Идеята на Доналд Туск за единен европейски енергиен орган по същество е добра, но едва ли е реализуема в обозримо бъдеще.

"Ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния." Това каза патриарх Неофит в словото си, след като отслужи благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на светите братя Кирил и Методий. "24 часа" припомня, че на 11 май е църковният празник на двамата равноапостоли.

13 000 учители ще бъдат обучени да разпознават дали децата в класа им са жертва на насилие или самите те са агресори. Това предвижда проектът "Обучение на педагогически специалисти за превенция на училищното насилие, агресията и други негативни прояви" на образователното министерство. Преподавателите ще бъдат обучени да се справят с агресията на учениците си и как да реагират при конфликт сред децата, така че да бъдат избегнати усложнения. "Обучението се състои в лекции и практически задачи, в които преподавателите трябва да решат как да постъпят", обясни пред "Монитор" учителката Мария Николова, която преди месец е преминала през курса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Kaknaisram

преди 9 години

bg narod e chesten i chujdi pari nema da poharchi - daje da gi vidi vsichkite da lejat na Chervenia plostad Osmanska armia( nyakoi se opitva da mu dava rushvet, da go podkupva ili da go izmami i da go vkarva v bankov zatvor? s cel da mu izmakva zlatoto i drugite ot prirodnite mu bogatstva?)bg narod si ima 100 evro rabotni zaplati i samo teh ste si harchi, dokato ne mu uvelichat zaplatite. osven, ako ne vlezne sluchaino v zatvora na po-luksozna izdrajka?

21

Анонимен

преди 9 години

ma to nemoga da poviarvam; ne mogli da osvoiat ero miloni ,na giayra my kazi 4e triabva da gi otkrane i samo stoi ta gledai ste gi osvoi ta pysek shte se vdiga xa xa ax

20

българин

преди 9 години

Още мнооого наши милионери ще се пръкнат.И още мнооого българи ще избягат.Най накрая всичките остнали ще се съберем под един орех.По малко ще останем отколкото хан Аспарух е довел тук в началото.Освен ако не сменим управляващите.Но за сега такива изгледи няма.

fallback