Снимка: Архив Булфото
fallback

Д-р Здравко Георгиев, който бе обвинен в заразяване на деца със СПИН и прекара години в либийски затвор, днес се грижи за сирийски бежанци. Те са настанени в къщата на канадския милионер и филантроп Янк Бари в Банкя. Преди повече от година д-р Георгиев е бил поканен да участва в инициативата. Сега той се грижи за около 55 човека.

Лекарят разказва пред Нова телевизия, че ги посещава веднъж-два пъти седмично. Той не само се грижи за тях, а признава, че заедно се забавляват - играят футбол и пеят български песни. Също така други сътрудници от фондацията учат бежанците на български език.
 
„Историите на сирийските бежанци са много тъжни, много страшни”, казва д-р Георгиев. Той споделя, че им съчувства и че знае добре от личен опит колко е трудно човек да бъде в чужда страна и никой да не му помага.
 
„Янк Бари е евреин, ние сме християни, те са араби и мюсюлмани. Това няма значение, няма значение цвета на кожата. Важното е, че тези хора са в беда и се нуждаят от помощ. Вече осми месец те не създават абсолютно никакви проблеми в Банкя”, казва д-р Здравко Георгиев.
 
Той е възмутен от случилото се в Розово, където местни хора прогониха сирийци, наели къща в селото.
 
„Започваме да приличаме на Кадафи. Той за всичко обвиняваше чужденците и затова се случи това с нас”, допълни медикът.
 
Той осъжда проявите на лошо отношение към сирийците, защото те не са направили нищо лошо. Той смята, че те са хора изпаднали в беда и имат нужда от помощ.
 
Д-р  Здравко Георгиев разказва още, че преди дни са се навършили 10 години от наложената смъртна присъда в Либия. Той казва, че с жена му Криси са се научили да ценят две неща - свободата и здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

AZ

преди 10 години

АРТИСТ ОТ НАРОДНИЯ ТЕАТЪР НИЩО НЕ СТРУВА ПРЕД ТОЗИ ТН ДОКТОР.....!!НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ БЕЗ ДА ГО ПОЗНАВАТЕ ЛИЧНО !!!!КОГАТО ВИ ПРЕЦАКА ТОГАВА ЩЕ Е КЪСНО ДА СЕ ЯДОСВАТЕ ....!!!НЕ БИВА ДА СЕ ТОЛЕРИРАТ ТАКИВА МИШКИ И СЕЛСКИ ТАРИКАТИ !!!

43

Весела

преди 10 години

Как може от една хубава новина, толкова лошотия и злоба да излеете тук?? никой не е взел от Вас нищо и никой нищо не Ви иска. Тогава защо толкова отрицателни коментари има?? Доктор Здравко помага и лекува невинни деца. Как не Ви е срам? Деца , бе *** такива! Като Вашите деца. Избягали от война и сигурна смърт. Имащи нужда от помощ. Срам!

42

Зорница

преди 10 години

Здравко е такава душица. Познавам го лично и е грехота, това което говорите за него. Българи, кога станахте толкова лощи и злобни? Защо виждате само себе си????

fallback