Снимка: Булфото, архив

Патриарх Неофит в съслужение с архиереи на БПЦ-БП ще отслужи на 11 май благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на Светите
братя Кирил и Методий. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

На 11 май се чества църковният празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

За честването на Светите равноапостоли Кирил и Методий и за 61-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, съгласно решение на Светия синод, на 11 май ще бъде отслужена и съборна архиерейска Света литургия.

На 10 май 1953 г. БПЦ официално е провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил, който преди 61 г. в храма "Св. Александър Невски" е интронизиран за глава на БПЦ. Патриарх Кирил се явява, макар и непряк, приемник на Търновския патриарх Свети Евтимий, който е последния български патриарх до началото на турското робство, посочват от Синода.

Светата литургия на 11 май е от 9.30 ч. в храма "Св. Александър Невски" и ще бъде отслужена от Браницкия епископ Григорий в съслужение с храмовото духовенство. След нея - около 11.00 ч., ще започне празничният молебен за благоденствие и просперитет на българския народ и на Българската патриаршия, който ще бъде оглавен от патриарх Неофит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase