Снимка: архив, Ройтерс
fallback

В България има ясно дисбалансирано отношение към Европейския съюз, коментира в Деня на Европа социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред БНР.

Oще по темата
По думите й българинът харесва стара Европа и ЕС заради възможностите, които му даде да пътува, възможностите за образование, за работа.

Дали ще се възползваш от тези възможности, зависи от личната инициатива, а не просто от очакванията нещо да се случи, подчерта тя.

Българите обаче не харесват факта, че страната ни не можа да заприлича на Европа, добави социологът.

По думите й българинът вижда основните проблеми в неосъществяването на европейската мечта, на европейския стандарт и европейски правила у нас свързани именно с политическото лидерство в страната ни, с ангажимента на политиците.

Според Боряна Димитрова голямата тема днес е дали Европа е изправена пред ново разделение, нова Студена война, Берлинска завеса, дали ще може да устои на предизвикателствата на украинската криза.

Според нея българите продължават да разчитат много повече на европейските институции, отколкото на българските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

много знаеш бе,

преди 9 години

До отговора знаеш ли защо гласуваш, кого и за какво пращаш в ЕП. Иначе на мен ми е приятно да съм в състава на ЕС.

23

26

преди 9 години

Имах предвид как сте живяли 1996 (без ЕС) и 2014 (с ЕС).

22

до 6 и 7

преди 9 години

Даже и за *** като вас - очевАдно е, ако сравните как сте живяли примерно 2006 (без ЕС) и 2014 (с ЕС). Разликата е в ПЪТИ. То и това е доста примитивно сравнение и аргумент, ама да е като за вас разбираемо. ЕС ли е крив на ***, че след 2001 си избира управници, които НЕ ПРАВЯТ реформи-няма как без реформа в съдебна система (справедливост) и МВР (сигурност), плюс здравеопазване и образование. Само дето да сте виждали чугунени глави реформа да правят, залъгват ви само с празни приказки!

fallback