Снимка: ИА "Черно море"
fallback

Екипажът на руския учебен ветроходен кораб „Надежда” ще отплава от Варна с две награди. На церемонията след края на Парада на екипажите по улиците на морската столица регистрираният във Владивосток 109-метров ветроход бе отличен от Sail Training International (STI) с призове за участник от най-отдалечено пристанище и за „Най-успешен кораб” с 46 участия в регати „Тол Шипс”, предаде информационна агенция „Черно море“.

Наградите за най-атрактивно участие в Парада на екипажите станаха притежание на пакистанския „Рах Навар” и турския „Бодрум”.

Практикантът от екипажа на „Калиакра” Ивалин Василев грабна два трофея от плувната надпревара, част от спортната програма на регата „Тол шипс”. Ивалин бе най-бърз в плуването на 50 м свободен стил, изпреварвайки 43 конкуренти от останалите кораби. Към първото си място в най-атрактивната плувна дисциплина Василев прибави и купа за 3-то място на 50 м бруст.

В четвъртък вечер хиляди жители и гости на Варна посрещнаха с аплодисменти и възгласи парада на екипажите. Варненци махаха от прозорци и балкони, а много минувачи от зрители се превърнаха в участници в пъстрото шествие. То започна от Пристанище Варна и представи екипажите и кадетите от всички ветроходи в празника на ветрилата.

Екипажът на българската баркентина „Калиакра“, капитанът Делян Радев и кметът на Варна Иван Портних поведоха шествието през улица „Преслав“ към площада пред театъра. Двадесетина деца от яхтклуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна“ станаха част от шествието. След тях голяма груба курсанти с кадетски униформи от кораб „Мир“ привлякоха погледите на минувачите. В колоната се включиха екипажът и практикантите от „Мирча“ /Румъния/ и мощно скандиращата група от втория български участник „Роял Хелена“, които викаха „Роял Хелена“ – България победа!“ Представители на „Адвенчър“, „Йоана Лукреция“, „Бодрум“ и „Надежда“ бяха съпроводени от възгласи и ръкопляскания.

Най-впечатляваща и харесвана от публиката се оказа групата от пакистанския кораб „Рах Навар“, която дефилира с национални костюми и духови инструменти. Появата им предизвика вълна от аплодисменти. Следваха ги групите на гигантите „Крузенщерн“, „Надежда“, „Седов“ и представители на яхтата „Бодрум“.

Парадът на екипажите бяха посрещнат около фонтана от моряци на кокили от група „Пауър джъмп“. Пред Община Варна шествието се спря пред духовия оркестър на ВМС и мажоретките от ОУ „Никола Вапцаров“. Под звуците на „Тих бял Дунав“ дефилето се отправи към входа на Морската градина, където се състоя официалното награждаване на участниците в спортните срещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

tonato

преди 10 години

Това издание на Тол Шипс ще остане в историята като срамно мероприятие със скалъпена организация!!! Една мини Олимпиада "Москва'1980"! Пет руски кораба с главен спонсор: руският газ! Нито един красавец от Германия, Франция, Испания или Италия! Отвратително! А, да, и един горд кмет! Позор! А темата "ветроходи" изобщо пък няма откъде да я зачекна: само пакистанският кораб и английската шхуна пораждаха някаква тръпка. Останалото беше желязо, смазка и ..... униформи!

27

До RAD

преди 10 години

Ако беше малко по-умен, щеше да знаеш, че Турция не може да определя кой да мине Босфора, а кой - не! Има си конвенция, подписана в Монтрьо! Прочети, ограмоти се, иначе все така *** ще си останеш! За черноморските държави няма ограничения, за всички други - обща водоизместимост - 30000 т и време за престой в Черно море - 3 седмици, след което - сиктир, гиди джем!

26

Гневен

преди 10 години

До emil.popov.35С теб съм, братко! Но за разлика от теб, аз съм за прилагането на метода на княз Влад Цепеш (граф Дракула, по натовската номенклатура) - пак дебел, но излиза отгоре, над плешката!

fallback