Снимка: Булфото, архив

"Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива, тъй като финансирането се изработва от колектива и от работодателя, но се разпределя и сред майките, които са отсъствали от работа две години", това каза пред „Фокус“ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Причината за неговото изказване е предложението на КНСБ за увеличение на платеното майчинство с още шест месеца, което ще се обсъжда днес на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е платеният отпуск да се увеличи от две години на две години и половина.

Синдикатът предлага това да мине за сметка на работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен.

Още по темата
Според Васил Велев няма икономическа причина да плаща работодателят и допълва, че трябва да се съкрати майчинството, защото България има най-продължителното майчинство в ЕС.

„Това не води до увеличаване на раждаемостта, а води до създаване на професия „майка“ сред ромското население“, аргументира се Велев.

Председателят на асоциацията също предупреждава, че ако предложението за увеличение на майчинството се приеме, никой работодател няма да иска да наеме жена в детеродна възраст или с дете до 8-годишна възраст.

Според Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, искането на КНСБ е неоснователно.

“Доказано е, от Балканския институт по труда и социалната политика, както и от обществото, че големият отпуск не се отразява добре. Ако една жена отсъства за 2 или повече години, когато се върне на работа, нейните колеги и компанията ще са се развили и напреднали. В сегашната ситуация 2 години са изключително много време, в което тази жена почти със сигурност ще се деквалифицира", отбеляза Иван Нейков.

Според него държавата не трябва да увеличава майчинството, а да намери нови механизми, които да помагат на младите жени да подобрят квалификацията си, докато си гледат децата.

Той допълва, че предложението не е прецизирано, тъй като в момента и двамата родители на дете до 8-годишна възраст имат право на 6-месечен неплатен отпуск. Ако предложението се приеме и майката, и бащата на детето ще разполагат с по 6 месеца платен отпуск, посочва Нейков.

Вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че е скептичен към идеята за увеличението на майчинството.

"Смятам, че в предишния мандат, в който управлявахме, постигнахме много по отношение на срока на майчинството, който е един от най-дългите в ЕС", отбеляза финансовият министър. Той допълни, че по-скоро трябва да се съхрани постигнатото и да се работи в посока на повторната интеграция на майките сред активното общество.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също смята, че в момента имаме разумен срок на платеното майчинство и според него на този етап не е необходимо той да се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase