Снимка: архив, БулФото
fallback

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева е убедена, че европейската тема ще бъде основна в медиите в рамките на предизборната кампания за евровота.

Днес Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на кампанията.

„Убедена съм, че няма да има нарушения и че на базата на това споразумение и този мониторинг след изборите ще можем да отчетем, че сме провели прекрасни европейски избори по европейски правила”, каза още Алексиева.

Председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов посочи, че това е първи предвиден по закон мониторинг на медиите в предизборна ситуация, а досега СЕМ е извършвал подобен мониторинг заради обществения си ангажимент.

По думите му мониторингът „ще може да проследи в числа“ обвързаността на медиите с политическите субекти.

„Интересно ми е да видя определени български медии, които през последната година имаха склонност да заемат откровени политически позиции как и дали ще могат да се върнат към балансираността и равнопоставеността, които изисква добрият европейски тон“, каза Лозанов и напомни, че европейската препоръка е за равнопоставеност и балансираност при представянето на кандидатите.

Според него в кампаниите досега големите медии са спазвали европейския дух при представянето на кандидатите.

„Това е защита на свободата на хората, защото ако не диктуваш избори, а оставиш хората сами да избират, те са свободни, тъй като изборът е синоним на свобода. Медиите трябва да се погрижат за свободата на своите зрители и слушатели в предизборната ситуация“ коментира председателят на СЕМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

П.Петров

преди 10 години

Да ги бибипкам в мардите - СЕМ и ЦИК!Работата ви не е да се надявате, а да ГАРАНТИРАТЕ СПАЗВАНЕТО НА ПРАВИЛАТА!

2

Райко Алексиев

преди 10 години

Защо не регистрирахте за евровота Алекс Алексиев - синът на Райко Алексиев, убит от Боков и сие?! Докога само за партийци, а не за личности ще гласуваме? Докога тая червена пасмина ще ни убива - и нас, и поколенията след нас?

1

Анонимен

преди 10 години

надявайте се - надеждата умира последна

fallback