На 20 април 1876 г. на Калъчевия мост, наречен още "Моста на първата пушка", е изстрелян първият куршум срещу турските поробители, с който избухва Априлското въстание. Снимка: Булфото
fallback

Днес отбелязваме 138 години от Априлското въстание. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.

Въстанието избухва предсрочно заради предателство, с изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

В него участват около 10 000 души, като прибързаното му обяваване, недостига на оръжие, липсата на международна подкрепа и заинтересованост и готовността на османските власти водят до кървав и бърз край.

Макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата. Априлското въстание намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.

Жестокото му потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на конференцията са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници.

Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

морски

преди 10 години

Слава на Русия,на руския войник и на руския героичен народ че ни е освободил от омразното ТУРСКО РОБСТВО,от мрака и изолацията от останалия свят!!!

130

за 198, а стига бе

преди 10 години

Престанете да цитирате фалшификатът "писмо на Левски"!!! Няма нищо написано от Левски с такъв текст!!! ОСВОБОДИЛА НИ Е РУСИЯ, НЕ ТУРЦИЯ, НЕ САЩ, НЕ НАТО! Имаме обща култура, писменост, езиците ни са от една езикова група, вярата, традициите... Как ли пък не, тепърва ще се отказвам от себе си за нечия чужда материална изгода!

129

Анонимен

преди 10 години

Подаренете свобода ---винаги е още по-страшно робство...!НЯМА "ПОДАРЕНА СВОБОДА"---САМО ТАКА..... СЕ НАРИЧА "НОВОТО РУСКО РОБСТВО"!

fallback