Снимка: архив, БТА
fallback

Заради меката зима са спестени 15,5 млн. лв. от парите за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на пресконференция в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Средствата ще бъдат прехвърлени за ремонти на „силно компрометирани“ пътни участъци, допълни тя.

Заедно с тези пари бюджетът на АПИ за ремонти става 31,5 млн. лв. С него ще се осъществи рехабилитация на около 240 км пътна мрежа. Планира се „изкърпване“ на пътни участъци, като за април се предвидени 6 млн. лв., а за май – 10 млн.

Терзиева припомни, че със средства от бюджета на пътната агенция е започнал ремонт на пътища в община Стрелча, където участъците не са рехабилитирани от около 50 години.

Стартирало е и изграждането на възлово кръгово кръстовище в Кнежа. Предстои да започне ремонтът и на 4 кръстовища на пътя Слънчев бряг – Бургас. Планира се дейностите да приключат до началото на активния туристически сезон.

Тази година се очаква да стартира и рехабилитацията на общо 1500 км републиканска пътна мрежа, от които 150 км се съфинансират с европейски средства, а 500 км - по Програма „Транзитни пътища V“.

В края на лятото ще тръгнат и ремонтите на 50 км от старите участъци на магистрала „Тракия“.

Със средства от публичната инвестиционна програма тази година ще бъдат ремонтирани 270 км пътища втори и трети клас. Рехабилитацията е на стойност 50 млн. лв. Дейностите се възлагат без обществени поръчки на фирмите, които поддържат пътищата в съответните общини. Изключение е новият път, който се изгражда към бъдещия гранично-пропускателен пункт Салаш – Ново корито. Строителството на пътя ще струва 4 млн. лв.

Терзиева потвърди, че ще бъдат спазени сроковете за пускане на четвъртия лот на магистрала „Струма“ и първия лот на магистрала „Марица“, съответно в края на лятото и ноември. Тя отрече, че е замразено строителството на магистрала „Хемус“ в района на Белокопитово. По думите й строителят се е възползвал от по-меката зима и е работил и извън активния строителен сезон. Все още не са разплатени някои от извършените дейности, тъй като строителството на участъка се осъществява с бюджетни средства. През юни ще се решава как да се продължи строителството според възможностите на бюджета.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Стефан Чайков припомни, че вече е издадена заповед за движение по пътищата през празничните дни. Ограничения за тировете няма само по магистралните участъци. По думите на Чайков това решение е взето от експертна група, която е преценила, че ако движението на тировете се пренасочи към пътища първи, втори и трети клас, има по-голяма вероятност от катастрофи.

Още Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ии

преди 10 години

По интересния въпрос е колко сме похарчили за почистване тази зима!

6

спестени са

преди 10 години

спестени за бюджета са 15 милиона другите, 150 МИЛОНА ЗАМИНАХА В НА НАШИТЕ ХОРА ДЖОБОВЕТЕ!!!

5

s

преди 10 години

спестените средсва вече са разпределени по съответните сметки на господата бенефициенти :)

fallback