Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Проблемът с проверката на ЕГН-тата в сайта на ЦИК идва от това, че разпоредбата е нова и не е налице достатъчно висока степен на защита на личните данни. Това заяви новоизбраният председател на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов пред БНР.

Той обясни, че се е запознал лично с начина на функциониране на софтуера, който дава възможност за достъп до данните.

Oще по темата
Партиите и инициативните комитети не могат да пострадат от гледна точка на участието в изборите, тъй като личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена, посочи Караджов.

Според него проверките за това дали партиите са нарушили Закона за личните данни при съставянето на подписките за регистрацията си могат да отнемат два месеца.

„По-добре, че се въведе този начин за публична проверка, тъй като съмнения за такива нарушения съществуваха и бяха публична тайна, но нямаше конкретни доказателства за това. Промяната в Изборния кодекс даде възможност да се установи, че на практика съществува такъв проблем, на който през годините не е било обръщано внимание“, коментира Караджов.

Държавните органи имат компетентността да упражнят контрол и да въведат корекция там, където се налага, за да може тези лични данни да не бъдат обществено достояние, когато не е необходимо, каза още председателят на Комисията за защита на личните данни.

Той смята, че много бързо трябва да се въведат нива на защита.

Венцислав Караджов съобщи, че по-късно днес Комисията за защита на личните данни ще проведе съвместно заседание с Централната избирателна комисия.

Целта е да се извърши проверка  на място на решенията на ЦИК и нивото на техническа защита при достъп по електронен път до личните данни на хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

аз

преди 10 години

До 123Не е в това въпроса! ЕГН-то ти го има и в Човешки ресурси! Шефа ти, ако е ***, може да те "посъветва" да се запишеш в списъка на някоя партия и после да провери дали си изпълнил нареждането. А после - сещаш се какви ще са последствията, ако не си!

11

аз

преди 10 години

До АнонименКакво е виновен който и да било друг за това, че Мая Манолова е записала такова правило в закона?! Закона изисква от ЦИК да позволи проверка в списъците по егн - ЦИК го прави! Ако не го бяха направили - щяха да погазят закона за изборите. Сега газят закона за защита на личните данни! Но - какво могат да направят?! Депутатите на БСП, ДПС и Атака така са казали! Хората им казаха, че закон не се приема в 12 без пет - но те тяхното си знаят и никого не слушат!

10

ИСТ

преди 10 години

Вместо да се събират подписи, да се събира такса за участие в изборите примерно 50000 лв.Който мине бариерата да му се връща депозита. Не прескочили бариерата по този начин ще си платят плюенето по другите партии- да се подобри хигиената.

fallback