fallback

Общ преглед

Петнадесет хиляди златни детайли от три огърлици, по-стари от всички известни досега тракийски съкровища у нас, могат да се видят в Националния исторически музей /НИМ/.

Съкровището, спасено от незаконен износ при операция на ДАНС преди няколко седмици, днес бе представено в музея пред репортери от министъра на културата Петър Стоянович, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и директора на НИМ Божидар Димитров.

"Находката е от началото или средата на третото хилядолетие пр.н.е., от около 1500 г. преди Троянската война и с около 2500 г. по-стара от всички познати досега тракийски съкровища, намерени по нашите земи", каза Димитров. "Най-старо остава Варненското съкровище, новата находка запълва част от голямата празнота между него и Вълчетрънското съкровище, разделени от голям период, през който не са намирани златни предмети. Това е голямата научна стойност на находката, която има и висока художествена стойност - свидетелства за присъствието на високотехнологична цивилизация по днешните български земи, съхранявана и развива през дълъг период от време", допълни той.

До няколко милиона долара или евро може да стигне цената на експонатите, ако се представят на международен търг, каза Димитров в отговор на въпрос.

"Спасяването на съкровището е своеобразен апогей в дейността на охранителните органи в тази сфера, показва резултатите от доброто сътрудничество на различни институции - Министерството на културата /МК/, ДАНС, НИМ, МВР, и гради образа на България като законова държава, която брани и съхранява своето културно-историческо наследство", посочи Петър Стоянович. По думите му е много важно и че спасените находки се излагат в НИМ и са достъпни за посетителите.

"Радвам се, че много хора могат да видят съкровището, което има национално и световно значение. Спасяването му ни прави горди, че сме българи и ни представя добре пред света", отбеляза Владимир Писанчев. Той благодари на колегите си за професионализма и отдадеността на работата, както и на МК и другите институции партньори.

Божидар Димитров награди Владимир Писанчев с грамота, която НИМ връчва на тези, които допринасят за обогатяването на колекциите му.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Иво

преди 10 години

ТОВА Е НА ЧЕРЕПА,ТОЗИ *** СИ РАЗВЯВА КОНЯ И ДЪРЖАВАТА СЕДИ.....

6

Жоро Бекъма

преди 10 години

Сега ги показвате, ама тия истинските ли са или вече уговорихте цената за истинските и това са вече копията...Изподменихте всичко, кой да ви вярва вече?

5

Анонимен

преди 10 години

Naistina e cenno zashtoto e s 2000 godini po-staro ot drugite namereni po nashite zemi.Otkrito e okolo Stara Zagora.

fallback