Архив: Булфото

Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса д-р Бойко Пенков след среща с ръководството на Българския лекарски съюз.

Сега бюджетите са прогнозни и се определят месец за месец. Целта на тази мярка е контрол и справедливо разпределение на средствата. БЛС и Надзорният съвет на НЗОК са обсъждали различни варианти за стабилизиране на системата и нови форми на контрол.

Пенков посочи, че миналата година здравната каса е изплащала на болниците месечно около 105 млн. лв., а сега - около 150 млн. лв.

Предстоят проверки в болниците, в които има явно завишаване на дейностите по определени клинични пътеки, допълни той, цитиран от БТА.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че дефицитът, който се очаква в системата към средата на годината, ще бъде 200 млн. лв.

Той посочи, че дефицитът може да стане неконтролируем и затова са предложили на НЗОК да поискат среща с премиера, министрите на финансите и на здравеопазването.

Райчинов отново настоя държавата да плаща пълния размер на здравните осигуровки на децата, което ще осигури около 180 млн. лв. повече до края на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase