Снимка: YouTube

Никога не е крито, че клипът е заимстван. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов пред Нова телевизия по повод скандала с предизборния клип на Реформаторския блок за евроизборите.

„Има съзнателно търсене и внушение на асоциация с начина, по който в една от най-добре работещите демокрации, хората се приканват към участие, към правене на избор. Този клип води до емоция, нещо, което е различно от начина, по който сме свикнали да се водят кампании. Няма никаква кражба, а съзнателно търсена и постигната аналогия”, коментира още той.

В понеделник следобед в интернет се появи първият рекламен клип на Реформаторския блок. В него участват известни български актьори и музиканти, сред които Стефания Колева, Богдана Карадочева, Кирил Маричков, Владимир Пенев, Иван Лечев, Юлиан Вергов и др. В началото на клипа актьорите обясняват защо няма да гласуват, докато не стигат докрая -  до доводи „за“ гласуването.

Веднага след пускането на клипа социалните мрежи бяха взривени, тъй като се оказа, че клипът не е оригинален, а заимстван от клип със същото послание, станал част от предизборната кампания на Барак Обама през 2008 г. Вижте двата клипа по-надолу.

Според Петър Москов разговорът за права в случая не бил важен. Водещо според него е, че клипът носи емоция и че всички медии говорят за него. Към момента видеото е събрало около 30 хил. гледания в YouTubе, което означавало, че от Реформаторския блок са си свършили работата.

„Правителствената пропаганда не е спала цяла нощ, за да излезе с тези против клипа – за нас това е успех“, коментира още Москов. Според него българският екип, направил клипа „Направи избор“, се е справил по-добре от американския.

Петър Москов сподели, че би искал Реформаторският блок да се асоциира с велика демокрация и голям президент, с интелектуален продукт, свързан с Обама, отколкото с Путин.

В студиото гостуваше и режисьорът на клипа Димитър Коцев-Шошо, според когото този клип не е „Биг Брадър“ или „Стани богат“, за да се обръщат към някого за права. По повод на коментарите в социалните мрежи, той каза, че не за първи път негов продукт е предмет на критика и затова няма да отговаря.

Клипът на Реформаторския блок

 

 

Оригиналният клип от 2008 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase