Поклонението пред мемориала в Гостун. Снимка: БТА
fallback

Българската държава и народ никога няма да забравят саможертвата на спасителите от тежката катастрофа край река Лим, при която загинаха 12 български деца, обяви външният министър Кристиан Вигенин пред мемориала на жертвите в Гостун.

„Искреното съчувствие, топлина и съпричастност, проявени от обикновените хора на 4 април 2004 г., прерасна в дълбоко приятелство между народите на България, Черна гора и Сърбия“, отчете българският дипломат №1.
 
Вигенин и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич положиха общ венец пред мемориала по повод 10-годишнината от трагичната катастрофа, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Oще по темата

Изминаха 10 години от нелепата катастрофа на българския ученически автобус, но болката, споменът и емоциите от потресаващата трагедия все още живеят в нас и семействата на загиналите деца, както и в съзнанието на хората от двете съседни общини - Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия, заяви Вигенин.

Нека е светла паметта на дванадесетте български ангели, каза Вигенин и подчерта, че българската държава, българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на спасителите от Черна гора и Сърбия.

Той изброи имената им, сред които са д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, тогавашен кмет на община Биелополе, Стеван Пурич, тогавашен кмет на Приеполе, Есад Кощреба, Желко Божович и др.

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите при трагичния инцидент. Преди това тримата министри се срещнаха с ръководството на община Биело поле и поднесоха венци на паметника "12-те рози" и пред паметника на жертвите от железопътната катастрофа край Биоч.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

И какво се случи? Промени ли се нещо? Даваха по ТВ, репортаж, как ученици тръгват на екскурция, ще минат по същия маршрут, журналистите извикаха КАТ, появиха се ДАЙ, глобиха шофьора и автобуса продължи. ДАЙ няма ли право за задържат автобуса, учителката, представител на тур. агенция нагло обясняваха, как времето ги притиска и трбва да пътуват през ноща. Това е България, всеки си прави каквото си иска, няма закони, а и да има никой не ги спазва и после цялто общество съпреживява трагедии.

10

Гошо

преди 10 години

До БългаринНе ми се пиши българин, ***! Сръбският престолонаследник, бил българско момиченце не е бил комунист, нали! В репресиите главните участници са били македонстващи български ***. Никой не е избил повече македонци от македонците. За полирони мозъци като твоя мантрите "комунистите, Коминтерна и т.н." са универсалното обяснение. И не насаждай омраза към сръбския народ, народ достоен, народ с характер! Казвам го, нищо, че прадядо ми е герой от войната през 1885-та. Сърбите са братя!

9

Анонимен

преди 10 години

*** страда от деменция,не се занимавайте с него.

fallback