Снимка: архив, БТА

МВР и Държавната агенция за бежанците не очакват България да бъде залята от вълна имигранти, върнати от държави от Европейския съюз. До момента има отделни запитвания за това от Германия и Унгария.

Заместник-вътрешният министър Пламен Ангелов уточни, че връщането на бежанци у нас от страни от Европейския съюз се извършва по регламента "Дъблин", като става дума за отделни случаи, предаде БНР.

Още по темата
По думите му за цялата 2013-а година общият брой лица, които са върнати от други държави по регламента "Дъблин", е 98.

"Дори бройката да е малко по-различна, тя няма със сигурност да бъде в някакъв вариант, че да застраши системата", убеден е той.

До момента в Държавната агенция за бежанците има запитвания за два-три подобни случая, съобщи заместник-председателят й Васил Върбанов.

Има отделни запитвания за такива бежанци, които са напуснали България и са отишли в другите страни на Европейския съюз. Не очакваме обаче масово да се върнат. Има от различни страни - от Германия, и от Унгария имаме, но са отделни лица, уточни Върбанов.

От Агенцията признаха, че в момента най-големият проблем е с интеграцията на бежанците у нас. Малка част от имигрантите получават визи. Повечето от тях са с хуманитарен статут, което на практика означава, че те остават на територията на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase