Пресконференцията на съдебните заседатели. Снимка БТА

Институциите неглижират проблемите на съдебните заседатели. Емилия Николова, председател на Съвета на съдебните заседатели при Софийския градски съд /СГС/, посочи, че от 2012 г. от съветите на съдебните заседатели в столичните съдилища са изпратили 11 писма до министър-председателя, председателя на ВСС, правосъдния министър и омбудсмана, като само за 4 от тях са получени отговори, от които нищо не е последвало. Съдебните заседатели са възмутени от "арогантното безразличие" на Висшия съдебен съвет, който дори не ги е уведомил за становището си, а писмата им са били приети единствено за сведение или препратени до Министерството на правосъдието.

На специална пресконференция те поставиха редица искания за промяна в нормативната уредба, за заплащането, за разпределението на делата и натовареността им и обявиха, че ако исканията им отново не бъдат чути ще предприемат следващите стъпки. Те са готови да запознаят европейския комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг с проблемите си. След това ще провеждат 10-минутен мълчалив протест преди началото на всяко съдебно заседание. Ако тези форми на недоволство не помогнат, те заплашиха последователно да преминат към отказ от поемане на нови дела, а като последна мярка изцяло да откажат да участват в съдебни заседания. Протестът ни няма никакъв политически отенък, категорични бяха те.

Председателят на съвета на съдебните заседатели към СГС подчерта необходимостта от незабавно въвеждане на професионални стандарти и провеждане на обучение на съдебните заседатели.
Николова посочи, че последните три наредби, които касаят съдебните заседатели, уреждат единствено избора и отвода им, възнаграждението им и задължението да се явяват в прилично облекло.

Към момента съдебни заседатели могат да бъдат хора с различни професии, различен образователен ценз и такива, които нямат никакъв опит в правораздаването. В СГС от 250 заседатели само 50 имат предишен опит. По-голямата част от останалите 200 никога не са влизали в съдебна зала, предупреди Николова, което  неминуемо оказва въздействие върху качеството на крайните становища.
 
Заседателите искат и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са между 5,35 лв. до 6,64 лв. на час в София, в зависимост от съда, в който работят. Николова посочи, че се заплащат единствено часовете на самото заседание. Често обаче на заседателите се налага да чакат по няколко часа до освобождаването на зала, в която да се състои делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase