Снимка: Getty images/guliver photos

57,5% от българчетата са пасивни пушачи, сочат данните от последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Проучването е проведено във времето между декември 2012 г. и декември 2013 г. и обхваща 2914 родители на деца между 3 и 7 години от случайно подбрани детски градини.

Пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките.

Едва 42,5% от българчетата живеят в дом без тютюнев дим. Когато обаче кръгът се разшири с други роднини пушачи  (баба, дядо), относителният дял на тези домове намалява до 39%.

Преобладават случаите, в които само единият от родителите е пушач. Двамата родители са пушачи при 25% от случаите, а между трима и петима пушачи има в 5% от семействата.

Най-много са родителите пушачи в Силистра (81,9%), следвани от Добрич (78,1%), Враца (76,7%) и Видин (72,1%). Най-малко са в София област (40,7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%).

Преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование. При непушачите над половината са с висше образование.

Като лични приоритети родителите пушачи посочват професионалните задължения (45,4%), по-рядко отделят време за грижи за здравето (в 28,7% на 34,5% при непушачите), по-рядко се занимават със спорт (27,8% срещу 31,7% при непушачите), като по-голям е и относителният дял на тези, които изобщо не спортуват (съответно 16,6% и 13,2%).

Според данните на НЦОЗА в 11.9% от семействата през бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката. Непушачи през бременността са 51,7% от семействата. Най-голям е относителният дял на бащите пушачи в Силистра (68,4%), а на майките - в Търговище (28.2%). Проучването показва, че децата на майки, пушили по време на бременността, са родени със 107 г. по-ниска телесна маса в сравнение с децата на майки непушачки.

Резултатите показват, че пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система. Децата на пушачи боледуват значително по - често от бронхиолит, бронхити, бронхити с обструктивен синдром и пневмонии.

От НЦОЗ обясняват, че родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да предпазят децата си от вредното му влияние. Най- разпространена практика за предпазване от вредното влияние на цигарения дим е „пушенето на балкона“. Специалистите посочват, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase