Снимка: архив, Булфото

През лятото цената на електричеството ще бъде повишена, прогнозира пред Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на българските енергийни агенции Здравко Георгиев. Той направи този коментар по повод финансовата война между Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителните дружества .

"В последните 1-2 години във връзка с повишаването на дела на възобновяемите източници в енергийния баланс се появи един дефицит и някой трябва да го плати", коментира той. Според него е ясно кой трябва да плати тези задължения и в какви срокове, но задълженията сe трупат и "някой ще изгори".

„В този случай това ще бъдат крайните снабдители, но може да бъде намерено и политическо решение”, обясни Георгиев. По неговите думи проблемът сега  може да бъде решен с отпускането на държавни средства или с по-висока цена на тока.

Именно затова и прогнозите на експерта са, че цената на електричеството ще скочи до месеци. Георгиев смята, че увеличение от 5-6% на цената ще доведе до баланс в системата. Неговата оценка се базира на обявените досега искания от електроразпределителни дружества  за поскъпване на тока със 7-9%.

Като цяло решението на проблемите в енергетиката ни ще дойдат, след като се подобри прозрачността, включително и в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). „Взимането на краткосрочни решения и гасенето на пожари с преливането на пари от едно място на друго ще задълбочи проблемите”, допълни Георгиев.

Според него споровете между НЕК и ЕРП-тата могат да се отразят и на свободния пазар. „Енергийният пазар у нас все още не функционира нормално, защото няма енергийна борса”, коментира той и посочи още един проблем - когато борсата заработи, ще трябва да се намери друг механизъм за компенсиране на цената на възобновяемите източници.

Тъй като в момента подобна система не се разработва, експертът очаква, че стартът на борсата ще се отлага колкото е възможно повече.

Нужни ли са нови мощности

Данните са, че на Балканския полуостров пазарът не е стабилен – има известно възстановяване на търсенето, но това не е достатъчно, така че България да разчита на износ, за да изгражда нови централи, посочи Георгиев.

„Прогнозите са, че няма да има нужда от големи мощности в региона”, коментира експертът. Според позицията на Асоциацията на българските енергийни агенции страната ни трябва да изгражда малки централи – в предприятия и домакинства.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase