Сесилия Атиас със сестрите. Снимка: БТА
fallback

Името Сесилия за мен значи свобода. Така Кристияна Вълчева, една от българските медицински сестри в Либия, спасени с помощта на бившата френска първа дама, описа чувствата си от срещата с нея на българска земя след седем години свободен живот.

"В четири часа сутринта надзирателите ни събудиха, трябваше да се приготвим за час и половина. За мен не беше необходимо шефът на затвора да каже нещо повече от "Мадам С" и аз бързо събудих останалите", спомня си тя.

Натоварени на джипове, медиците отпътуват за летището, където ги чака Сесилия Атиас, тогава Саркози.

Бившата френска първа дама е за пръв път у нас от 7 години. Разказва, че оттогава не е виждала спасените с нейна помощ медицински сестри и не е имала време за много въпроси след тежките часове на преговори с либийския диктатор Муамар Кадафи. Сега има и възможност да опознае България, от която видяла пистата на летището, когато доведе сестрите с френския президентски самолет.

„Срещата ни вчера беше силно емоционална. Бях развълнувана дълбоко, че се видяхме отново и че видях едни жени в много добра форма“, призна Сесилия Атиас, която е у нас по покана на Радио "България"-БНР. Немалката зала в радиото се оказа тясна за медиите, а бившата съпруга на експрезидента Никола Саркози не скри вълнението си от посещението си в България и от срещата си с медиците вчера.

По думите й полетът до София, с който сестрите се върнаха у нас, е бил наситен с много емоции, много сълзи и много радост. Българските медицински сестри Кристияна, Нася, Валентина, Валя и Снежана, както и палестинският стажант-медик Ашраф, гражданин на България от юни 2007 г., бяха обвинени в редица закононарушения, включително в заразяването на няколкостотин деца в детската болница „Ал-Фатих“ в Бенгази с вируса ХИВ.

Медиците са арестувани през 1999 г. и впоследствие осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България. Българският лекар д-р Здравко Георгиев отделно е обвинен за нелегално опериране с чужда валута. Той излежава общо повече от четиригодишната си присъда и е оправдан през декември 2006 г., но до края на процеса остава в Либия, очаквайки изходна виза.

Вчера Сесилия Атиас разбрала от сестрите, че смъртното им наказание в Либия не е отменено.

В края на август - началото на септември автобиографичната й книга “Желание за истина“ ще излезе на българския пазар. В нея тя отделя място и на епизода с нейното участие в освобождаването на българските медицински сестри.

При първото си посещение в Либия, тя се срещнала със сестрите в затвора. Спомня си, че погледът им бил изпразнен от съдържание и се опитала да им вдъхне надежда, да ги убеди, че ще се върне за тях.

Бившата френска първа дама посетила и болницата в Бенгази, в която в мизерни условия били настанени заразените с ХИВ либийски деца. В съседство пък имало лъскава сграда, но без лекари и апаратура. Поехме ангажимента да оборудваме болницата, да обучим медици, разказа тя.

„Човешкият живот е важен, стойностен, доколкото може да бъде поставен в услуга на другите“, казва Сесилия Атиас. За Кадафи си спомня, че бил „смутна, тъмна личност, която използваше прийомите на насилието, на бруталното държание, така че от първата ни среща се наложи наистина да премерим сили. И той се учуди, разбира се“, спомня си още бившата госпожа Саркози.

Преговорите за освобождаването на медиците са били освен с Кадафи, и със сина му Сейф ал-Ислам, с правителството и премиера и високопоставени лица в Бенгази, „защото това беше страна, разделена на лагери“.

Според Сесилия Атиас, Кадафи е бил склонен да освободи медиците, но стоящите зад сина му са били против и именно това противоборство е трябвало да бъде преодоляно, макар че тя не се е срещала лично със Сейф ал-Ислам.

За тези дълги 45 часа трябваше наистина да воювам и да се боря, защото вътрешното ми желание беше да не си тръгвам без сестрите. Беше сложно, дълго, болезнено, разказа тя. Нито за миг обаче бившата френска първа дама не се съмнявала в успеха си. „Когато човек се съмнява, той няма да успее. Направих едно първо пътуване в продължение на 20 часа, върнах се за 10 дни във Франция, опитах се да убедя президента, който беше мой съпруг, и френската дипломация, че трябва да се върна в тази страна сравнително бързо. Нито за миг не съм се съмнявала в успеха“, заяви Сесилия Атиас.

Три от медицинските сестри разказаха пред медиите, че истинското щастие за тях е било вече извън Либия на борда на френския самолет с бившата френска първа дама.

За Валя Червеняшка най-страшният момент е бил, когато Кристияна казала – "Тръгваме си, ставайте момичета", а Валентина Сиропуло попитала: "Къде ли ще ни водят сега, сигурно да ни убиват?“.

Червеняшка разказа, че през цялото време до летището си мислела за тези думи. Вчерашната среща със Сесилия е желана от 7 години. Много естествена, приятна жена, работила със сърце и душа, казва тя за бившата френска първа дама.

В Либия никога не може да вярваш на абсолютно нищо, включва се и Валентина Сиропуло. Докато не стигнах самолета, не вярвах. Беше ми много приятно, че вчера се срещнахме на свобода със Сесилия, което е събитие – както и първото, да се качим с нея във френския президентски самолет, каза Сиропуло. Тя не е забравила преживяното. Нанесоха ни много жестоки рани, признава медицинската сестра.

Развълнувана, Сесилия Атиас каза, че спасяването на медиците е било стечение на обстоятелствата. „Оказах се в подходящия момент на подходящото място. Пристигнах там въоръжена с добрите аргументи в подходящото време, за да се пристъпи към този акт“, заяви тя. До последно, чакайки сестрите в самолета, тя не знаела дали са ги освободили и пътуват ли към нея, докато нейните охранители настоявали пред директора на затвора, че Кадафи е дал дума за освобождаването на медиците.

Не знам дали преди това е могло те да бъдат освободени. Смятам, че са се опасявали, че ако с лека ръка освободят сестрите, това ще взриви социалния мир, което се и случи, защото знаете, че в Либия революцията започна в Бенгази, посочи Сесилия Атиас.

Като подарък тя получи есе от седмокласничката Даяна Пламенова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Man United

преди 6 години

Влязах да ви припомня каква злоба и отрова се хвърляше по тези невинни хора и виждам, че това продължава! Вие сте толкова жалки и нисши форми на живот, че няма дума с която да ви обидя! Как си представяте, че се заразяват "умишлено" 400+ деца? Вие изобщо имате ли някакъв мозък? Поне малко? Повече от необходимия за да извършвате елементарни движения? Толкова е гнусно и злобно, пожелавам ви вашите родители да изпаднат в такава ситуация! И всички да плюят по тях!

39

чичо М

преди 10 години

до АНОНИМЕН. ВЛАДО ШЕИТАНОВ излиза с името си ти защо се криеш соросист мръсен

38

д-р Панайотов

преди 10 години

Официалната БГ версия за тези масови убийци е коренно различна от истината! Едно е сигурно обаче-на тези им е 1000% резервирано място в Пъкъла! Жалко за децата-много жалко!!!

fallback