Срещата между Цветлин Йовчев и Авигдор Либерман. Снимка МВР
fallback

Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата в Сарафово. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който се срещна с Авигдор Либерман, заместник-министър председател и министър на външните работи на Израел. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата. Двамата министри се обединиха около тезата, че сигурността е изключително важен приоритет в сътрудничеството между България и Израел.

Oще по темата
Министър Либерман е на посещение в България по покана на Йовчев. Работната среща се проведе днес в Министерството на вътрешните работи. По време на разговорите двамата са обсъдили различни аспекти на двустранното сътрудничество и се обединиха около стратегическия характер на двустранните отношения, в това число в областта на сигурността и вътрешните работи.

Те отчетоха, че активният политически диалог между двете държави се развива непрекъснато във възходяща насока. Нов импулс за по-нататъшното развитие и надграждане на отличните политически отношения ще даде провеждането през 2014 г. на трето съвместно заседание на правителствата на България и Израел.

Двамата министри се обединиха около необходимостта от ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност.

По време на разговорите двамата са потвърдили готовност да работят и за изграждането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.

Йовчев и Либерман са обсъдили ситуацията в Сирия и Украйна, както и мерките, предприети от България, за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна. България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем, е заявил Йовчев.

Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е съвмместна работа в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма. Израелският министър е изразил благодарност за готовността на българската страна и личния ангажимент на министър Йовчев за своевременното предотвратяване и недопускане на различни форми на антисемитизъм и ксенофобия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

абе... арабите тръгнали да бият евреи точно у нас. хм.

10

Анонимен

преди 10 години

А ако организаторите на терора са МОСАД, както се говори, кого ще установите?

9

yjas

преди 10 години

da si izmiesh racete posle ot toia mirizlivec ,mnogo mirishat tia evrei yjas poznavat se po ydaljenite prilepnali yshi mesesti ystni garbav nos mazen pogled prisviti hitri ochi i mirizma na razvaleno kiselo zele .

fallback