Срещата между Цветлин Йовчев и Авигдор Либерман. Снимка МВР

Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата в Сарафово. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който се срещна с Авигдор Либерман, заместник-министър председател и министър на външните работи на Израел. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата. Двамата министри се обединиха около тезата, че сигурността е изключително важен приоритет в сътрудничеството между България и Израел.

Още по темата
Министър Либерман е на посещение в България по покана на Йовчев. Работната среща се проведе днес в Министерството на вътрешните работи. По време на разговорите двамата са обсъдили различни аспекти на двустранното сътрудничество и се обединиха около стратегическия характер на двустранните отношения, в това число в областта на сигурността и вътрешните работи.

Те отчетоха, че активният политически диалог между двете държави се развива непрекъснато във възходяща насока. Нов импулс за по-нататъшното развитие и надграждане на отличните политически отношения ще даде провеждането през 2014 г. на трето съвместно заседание на правителствата на България и Израел.

Двамата министри се обединиха около необходимостта от ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност.

По време на разговорите двамата са потвърдили готовност да работят и за изграждането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.

Йовчев и Либерман са обсъдили ситуацията в Сирия и Украйна, както и мерките, предприети от България, за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна. България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем, е заявил Йовчев.

Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е съвмместна работа в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма. Израелският министър е изразил благодарност за готовността на българската страна и личния ангажимент на министър Йовчев за своевременното предотвратяване и недопускане на различни форми на антисемитизъм и ксенофобия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase