Бежанците от Военна рампа в София отбелязаха "Навруз". Снимка Булфото
fallback

Общ преглед
Бежанците в лагерите в София и Харманли посрещнаха днес кюрдската и персийска Нова година - Навруз и Деня на майката в арабските общества.

За празника Навруз кюрдите от бежанския лагер във Военна рампа представиха програма с техните традиции и обичаи. Това е един от големите празници за кюрдската общност.

Празникът беше организиран от Бежанско-мигрантската служба на БЧК и Съвета на жените бежанки.

"Навруз“ е персийска дума, която означава "нов ден“. Празникът е свързан с пролетта, възкресяването на природата, новото начало, новото раждане. Навруз съвпада с първия ден на пролетта, когато кюрдите отбелязват началото на Новата година с редица ритуали. В навечерието на празника се пали огромен огън, около който се събират.

Празникът е символ на свободата и победата на доброто над злото. С него се изпраща зимата и се посреща пролетта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 10 години

Няма ли да напишете нещо хубаво за Българина за държавата ,с тези статии само ни помрачавате деня на измъчения народ.Напишете нещо хубаво да се гордеем с нацията с държавата само лошо се пише ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ПРОДАЖНА МЕДИЯ

34

Анонимен

преди 10 години

Sumati i Balgari se izselihme v chujbina za da rabotim i jiveem kato normalni hora sashto taka da badem uvajavani ! A v nashta Bulgaristaniq vse sme nedovolni i vse nqkoi ni prechi ! Stiga ste kritikuvali badete pozitivni i nezavijdai ta Gospod i na vas da vi dade !!!

33

Рали1

преди 10 години

До АнонименПреди няколко дни писах за това.Работя със сирийци,които живеят в България.Техните близки са там.В по-спокойни райони и не мислят да бягат.Има такива,които отиват при близки в други държави,но тези са в Сирия не искат да бягат.Говоря за сирийците,не за тези,които се представят за такива и са без документи.Помислете и за нас какво се говори и като какви ни представят по света.Ударите са основно към християнското население и езидите. -доислямска религия?Прочистване?

fallback